SiolNET. Posel danes Novice
Vsebino omogoča Snežič Davčni Inženiring d. o. o.
  • Messenger
  • Messenger

Zakaj odpreti podjetje v BiH?

Vsebino omogoča Snežič Davčni Inženiring d. o. o.

Zaradi zvišanja dividend in davka od dobička v padli vladi Marjana Šarca se vedno več slovenskih podjetnikov odloča za odprtje podjetja v tujini. Bosna in Hercegovina (v nadaljevanju BiH) je država, kjer dividende oziroma izplačilo dobička lastniku ni obdavčeno.

ddr. Rok Snežič, univ. dipl. prav. (davčni svetovalec z licenco) ddr. Rok Snežič, univ. dipl. prav. (davčni svetovalec z licenco)

V BiH je obdavčeno le podjetje z od 0 do največ 10 odstotkov davka. Če poenostavimo na primeru: v Sloveniji mora podjetnik od zasluženih 100 tisoč evrov letnega dobička državi najprej poravnati 19-odstotni davek od dobička pravnih oseb, nato, ko si želi ta dobiček izplačati kot lastnik podjetja, mora državi trenutno plačati dodatnih 27,5 odstotka davka na dividende (izplačan dobiček). Torej mora podjetnik v Sloveniji plačati od zasluženih 100 tisoč evrov 47,5 odstotka dajatev (davek od dobička pravne osebe in obdavčitev dividende). Ostala mu bo približno polovica trdo zasluženega denarja, polovico bo pobrala država.

V Bosni in Hercegovini pa je podjetnik obdavčen izključno z maksimalnim davkom, in sicer z 10 odstotki davka od zasluženih 100 tisoč evrov. Prav tako pa BiH pozna splošno davčno olajšavo v višini 60 tisoč evrov. Kar pomeni, da za prvih 60 tisoč evrov dobička ne plačate niti 10 odstotkov davka. Če boste torej poslovali prek bosanskega podjetja, boste prihranili 50 odstotkov svojega trdo zasluženega denarja, kar v konkretnem primeru znaša 50 tisoč evrov.

Podjetje Snežič davčni inženiring, d. o. o., vam v sodelovanju s partnerskim podjetjem Moj Pravnik, d. o. o., Banjaluka, katerega prokurist je ddr. Rok Snežič, univ. dipl. prav., ponuja celovito pomoč pri odprtju podjetja v BiH. Prav tako za vas uredimo delovno dovoljenje, če želite biti v bosanskem podjetju tudi zaposleni, ter vam ponujamo davčno in pravno pomoč ter svetovanje v Sloveniji in v Bosni.

Ustanovitev bosanskega podjetja (d. o. o.) uredimo v roku 10 dni od podpisa vašega pooblastila. Prav tako za vas uredimo prijavo začasnega prebivališča in vam priskrbimo sedež vašega podjetja v BIH.

Treba je poudariti, da BiH NI na seznamu davčnih oaz (seznam davčnega odtegljaja, ki ga vodi ministrstvo za finance), zato vam slovenski davčni organ ob nakazilu storitev v BIH NE more zaračunati kakršnih koli dodatnih davščin.

Poudariti je treba še, da je v BiH minimalna plača 250 evrov (bruto), zato prispevki za zaposlenega z minimalno plačo znašajo 100 evrov.

Prav tako ima BiH 17-odstotni DDV, kar je edina davčna stopnja za DDV v BiH, ob tem pa ne pozna nobenih drugih obdavčitev pri nakupu avtomobila ali plovila. Če torej razmišljate o nakupu dragega avtomobila ali plovila, predlagamo, da ustavite podjetje v BiH, to pa nato kupi avtomobil in plovilo.

Če pa imate v bosanskem podjetju registrirano dejavnost dajanja vozil v najem, pa lahko vozilo kupite brez DDV.

Odprtje podjetja v BiH za vas uredimo v desetih dneh od podpisa pooblastila. Odprtje podjetja v BiH za vas uredimo v desetih dneh od podpisa pooblastila. BiH ni članica Evropske unije niti podpisnica sporazuma OECD o izmenjavi podatkov o bančnih transakcijah in lastnikih bančnih računov v BiH. Tako BiH ne sporoča podatkov bosanskih pravnih subjektov slovenskim davčnim organom. Prav tako nima nikakršnega zakona o izvoru premoženja. Zato bosanskih podjetij in bosanskih rezidentov ne slovenski ne bosanski davčni organi ne morejo povpraševati po izvoru premoženja, saj za to nimajo zakonske osnove. Slovenski FURS pa nad bosanskimi podjetji in bosanskimi rezidenti (kljub temu, da so slovenski državljani) nima jurisdikcije.

Lastnik podjetja lahko gotovino na bosanskih bankah z računa svojega podjetja dviguje neomejeno po plačilu 10 odstotkov davka od dobička pravne osebe. Podjetje Snežič davčni inženiring, d. o. o., vam lahko pomaga in svetuje pri pridobitvi bosanskega rezidentstva, kar pa ne pomeni, da morate vrniti slovensko državljanstvo. Le spremenite rezidentstvo (kar pomeni državo, kjer ste zavezani plačevati osebni davek kot fizična oseba) in s tem Slovenija nad vami izgubi davčno jurisdikcijo in možnost vaše obdavčitve.

Za ustanovitev podjetja v BiH nam pišite na info@snezic.si in z veseljem se bomo odzvali.

Za več informacij obiščite našo spletno stran: www.snezic.si

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin