Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2020,
12.27

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

5

Natisni članek

podražitev zavarovalnice banka

Torek, 23. 6. 2020, 12.27

3 leta, 10 mesecev

Večina bank in hranilnic podražila storitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

5

Denar, računalnik, evri | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nadomestila za plačilne storitve bank in hranilnic so bila konec lanskega leta glede na leto prej v povprečju višja, kaže analiza Banke Slovenije. Za fizične osebe so bila nadomestila povprečno višja za 3,75 odstotka, medtem ko so se za pravne osebe zvišala za 2,48 odstotka, kažejo rezultati analize, v katero so vključili 15 bank in hranilnic.

Od 21 analiziranih segmentov plačilnih storitev so se povprečna nadomestila na letni ravni povišala v 16 segmentih, znižala v dveh, v treh pa ostala nespremenjena. Najbolj se je zvišalo povprečno nadomestilo za plačevanje fizičnih oseb prek bančnega okenca, in sicer za 17,65 odstotka, najbolj pa se je znižalo povprečno nadomestilo za eksterna plačila s trajnim nalogom fizičnih oseb, ki je bilo cenejše za 2,13 odstotka, poroča STA.

Banka Slovenije je izračunala tudi stroške košarice plačilnih storitev, na podlagi katerih lahko uporabniki ocenijo, kateri ponudnik je zanje najprimernejši. Glede na njihove izračune lahko fizična oseba, ki posluje predvsem prek okenca, z zamenjavo ponudnika bančnih storitev letno prihrani tudi do 232,56 evra, tisti, ki posluje predvsem prek spletne banke, pa do 24,74 evra letno.

Pravne osebe lahko z menjavo ponudnika prihranijo 330 evrov letno

Zaradi velikega obsega transakcij in višjih nadomestil so razlike v segmentu pravnih oseb še večje. Pravna oseba kot tradicionalni komitent lahko na letni ravni prihrani do 1099 evrov, a pravne osebe praviloma poslujejo elektronsko, kjer pa lahko z zamenjavo ponudnika prihranijo do 332,85 evra letno.

V povprečju so sicer stroški za stranke, ki poslujejo predvsem prek elektronske banke, za polovico nižji. "To pripisujemo cenovni politiki nekaterih ponudnikov, ki poskušajo s ceno storitev komitente usmeriti na učinkovitejše elektronske tržne poti," so pojasnili na Banki Slovenije.

Tam podatke o veljavnih nadomestilih za plačilne storitve zbirajo od leta 2007 in jih objavljajo na spletni strani. V sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije omogočajo tudi primerjavo letnih stroškov plačilnih storitev prek primerjalnika, še piše STA.

Ne spreglejte