SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trošarine višje, cene bencina nespremenjene

2

termometer

Vlada je na današnji seji zvišala trošarine za neosvinčeni motorni bencin in plinsko olje, s tem pa cene energentov v naslednjem 14-dnevnem obdobju ostajajo nespremenjene.

V naslednjem 14-dnevnem obdobju bo torej treba za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina tako kot doslej odšteti 1,2870 evra. Liter neosvinčenega 100-oktanskega bencina bo še naprej stal 1,300 evra, dizelskega goriva pa 1,238 evra. Izjema je kurilno olje, ki se bo pocenilo za 1,3 centa na 0,919 evra na liter.

Sedem milijonov evrov več prihodkov mesečno Kot je razvidno iz sporočila urada vlade za komuniciranje, je vlada zvišala trošarino za neosvinčeni bencin za 7,7 odstotka na 442,44 evra za tisoč litrov. Trošarina za plinsko olje za pogon se bo zvišala za 9,5 odstotka na 379,20 evra za tisoč litrov, za plinsko olje za ogrevanje pa za 20,9 odstotka na 104,54 evra za tisoč litrov. Kljub temu se bo cena slednjega znižala. Zaradi zvišanja trošarin si na finančnem ministrstvu obetajo za dobrih sedem milijonov evrov več javnofinančnih prihodkov mesečno kot doslej.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin