Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
15.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gospodarska rast gospodarstvo

Petek, 17. 5. 2013, 15.26

7 let, 2 meseca

Štiblar: Vlada nas vodi v brezno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predloženi nacionalni reformni program je le nadaljevanje desetletnega "zablodelega" vodenja gospodarstva, kar nas je pripeljalo v ekonomsko brezno in ga bo še poglobilo.

Slovenija potrebuje šok terapijo izhoda iz krize, v publikaciji EIPF Gospodarska gibanja meni ekonomist Franjo Štiblar. Sistemske reforme so sprejemljive, predvideni ukrepi ekonomske politike pa ne, v oceni nacionalnega reformnega programa 2013-2014, ki ga je vlada konec prejšnjega tedna poslala v Bruselj, meni Štiblar.

"Prioriteta nad vsem je gospodarska rast" Že četrta vlada nadaljuje napačno usmeritev, ki se je začela z letom 2004, dodaja. V času 1991-2003 je Slovenija dosegala povprečno gospodarsko rast v višini 3,63 odstotka na leto, v času 2004-2013 pa le 1,15 odstotka. Prioriteta nad vsem je gospodarska rast, z njo bodo vsi drugi cilji uresničljivi, brez se bomo pogrezali še globlje.

A s predvidenimi ukrepi reformnega programa rasti sploh ne bo. Vlada v programu načrtuje padec BDP v letih 2013 in 2014, povečanje stopnje brezposelnosti na doslej najvišje ravni ter rast relativne zadolženosti do tujine. Ali mora slovenska družba to sprejeti? Sledimo Grčiji, Španiji, Cipru, in to z novo vlado z vodilno stranko, opozarja avtor prispevka.

Zgolj nadaljevanje dosedanje ekonomske politike in reform, kolikor jih ponuja nacionalni reformni program, po njegovem mnenju ne zadostuje. Potreben bo zasuk od politike stiskanja v rast, od naslanjanja zgolj na tuje vire tudi v uporabo domačih finančnih virov.

"Potreben je politični konsenz" Potrebno je povrniti zaupanje najprej doma in zatem v tujini, za to pa je potreben drugačen program kot doslej, ki naj ga nosijo drugi ljudje kot doslej. Potreben je politični konsenz, sklene.

V analizi trenutnih gospodarskih gibanj pa Gospodarska gibanja ugotavljajo, da se je trend trošenja prebivalstva z najnižje ravni po aprilu lani obrnil navzgor Investicije so se povečale, okrepilo se je tudi izvozno povpraševanje. Uvoz se je zmanjšal, kar kaže na močno recesijo pri nas. Plače se še naprej znižujejo, pri čemer plače v javnem sektorju še naprej pešajo hitreje kot drugod, najhitreje pa v šolstvu.

Ne spreglejte