Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

NiceHash Martin Škorjanc Marko Kobal

Četrtek, 28. 12. 2017, 11.37

6 let, 3 mesece

Spremembe v vrhu okradenega slovenskega podjetja NiceHash

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88
Nicehash | Foto Reuters

Foto: Reuters

Družba NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut in je bila tarča hekerskega napada, ima novega direktorja in lastnika. Dozdajšnjega direktorja Marka Kobala je prejšnji teden zamenjal Zdravko Poljašević, Kobal pa je s svojo družbo Bitorious tudi izstopil iz lastništva družbe, ki ima novega solastnika - družbo Fleming digital.

NiceHash, ki je v začetku meseca z računov izgubil okrog 4.700 bitcoinov, je bil v času napada v lasti Kobala, ki je prek Bitoriusa obvladoval 45 odstotkov družbe. Njegov solastnik je bil prek družbe H-Bit Martin Škorjanc, oče avtorja in glavnega razvijalca v družbi Matjaža Škorjanca, ki je bil pred leti obsojen zaradi izdelave zlonamernega računalniškega programa za vdor v informacijske sisteme.

Po vdoru in kraji bitcoinov spletna platforma dva tedna ni delovala, prejšnji teden pa so na spletni strani ob ponovnem zagonu navedli, da so pridobili tuje vlagatelje, s katerim bodo "rudarjem" lahko povrnili ukradena sredstva.


Ljubljanskemu podjetju z ukradenimi milijoni mahajo pred nosom 


Marko Kobal (na fotografiji levo) se umika iz podjetja kot direktor in tudi kot solastnik. | Foto: Facebook Marko Kobal (na fotografiji levo) se umika iz podjetja kot direktor in tudi kot solastnik. Foto: Facebook

Za 175 tisoč evrov postali 35-odstotni lastniki NiceHasha

Kot je razvidno iz danes objavljenega sklepa na Ajpesu, je v družbo 19. decembra lastniško vstopila družba Fleming digital iz Postojne, ki je v stoodstotni lasti Aljoša Šokića. Fleming digital je z vložkom 175 tisoč evrov postal lastnik 35 odstotkov NiceHasha, medtem ko je Škorjančev H-Bit svoj vložek povečal z 275 tisoč na 325 tisoč evrov in s tem delež s 55 na 65 odstotkov.

Novi direktor Poljašević je tudi direktor podjetja Kreativni najemi, ki se ukvarja s prodajo in oddajo vozil. Lani je imelo podjetje po podatkih poslovnega asistenta bizi.si 3,1 milijona prihodkov in 50 tisoč evrov dobička.

Ob našem klicu ni želel dajati dodatnih informacij o tem, kaj pomeni njegov prihod na čelo podjetja. Dejal je, da bodo v petek ali v začetku prihodnjega leta na svoji spletni strani objavili sporočilo za javnost.


Okradeno slovensko podjetje: Vsem bomo vrnili denar


Pokradli 56 milijonov evrov

Papirnata denarnica bitcoin | Foto: Reuters Foto: Reuters Njihov sistem je bil napaden 6. decembra, ko so jim odtujili vse bitcoine na računu, ki so bili v času kraje vredni približno 56 milijonov evrov. Preiskava napada še poteka, pri tem pa avtorji slovenske družbe sodelujejo s preiskovalci in forenziki. Po napadu so okrepili tudi varnost.

Avtor in glavni razvijalec sistema v družbi NiceHash Matjaž Škorjanc je po hekerskem vdoru dejal, da v ozadju napada najbrž niso bili finančni interesi, ampak škodovanje platformi. Po njegovem mnenju je bil ta napad eden največjih in najbolj sofisticiranih hekerskih napadov v kriptosvetu vseh časov.

Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo na seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

Ne spreglejte