SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se za spremembami v energetiki skriva prodaja?

3

termometer

Sindikat energetike je zaskrbljen nad stanjem v skupini HSE. Prepričani so, da za stanje niso krivi zaposleni, temveč napačna odločitev, da se z elektriko več trguje na borzi.

Sindikat dejavnosti energetike je zaskrbljen nad stanjem v skupini HSE. Kot pojasnjuje predsednik sindikata Branko Sevčnikar, se vodstvo holdinga ukvarja s stvarmi, ki za skupino niso tako pomembne, in sicer z zaposlenimi. "Strošek zaposlenih v skupini predstavlja samo deset odstotkov vseh stroškov, kar pomeni, da bi znižanje števila zaposlenih oziroma znižanje mase plač pomenilo le okoli odstotek vseh prihodkov," pravi Sevčnikar, ki poudarja, da sindikati niso proti spremembam, a da ne pristajajo na enostranske poteze uprave, ki je denimo ukinila nadzorne svete v energetskih družbah.

So skrite želje prodaja energetike? Kot pravi Sevčnikar, se številni trudijo prikazati, da elektrogospodarstvo ne ve, kaj dela, in da je nujno takoj vse spremeniti. "Očitno ga želijo prodati," je kritičen Sevčnikar. Sindikat je zaradi nejasne prihodnosti skupine HSE pri Ekonomskem inštitutu pravne fakultete naročil primerjalno študijo z nekaterimi evropskimi energetskimi družbami, kjer je HSE v povprečju v zlati sredini. Kot je povedal eden izmed pripravljavcev študije Jan Žan Oplotnik, je skrb vzbujajoče predvsem dejstvo, da HSE za stroške blaga in storitev letno odšteje kar milijardo in pol od skupno dveh milijard prihodkov.

Prevelika usmerjenost v trgovanje z elektriko Oplotnik je izpostavil, da je vprašljiva dejavnost HSE, ki se po njegovem prepričanju preveč izpostavlja kupovanju električne energije na borzi, kjer so bili zaradi padca cen električne energije neuspešni. "Delež med proizvedeno elektriko in njenim trgovanjem je pri HSE popolnoma obraten kot pri konkurenci. Če denimo pri evropskih energetskih družbah delež trgovanja na borzi obsega manjši del poslovanja, ta v zadnjih letih pri HSE predstavlja okoli dve tretjini vsega poslovanja," je opozoril Oplotnik. Temu je pritrdil tudi Sevčnikar, ki je poudaril, da se je v HSE napačno odločalo in usmerjalo pri trgovanju z električno energijo, zato so že pripravili tožbe proti vodilnim in nadzornim organom, prav tako pa bodo v primeru, da ne bo dialoga z vodilnimi, začeli sindikalne pritiske.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin