SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razmere na trgu dela so dodatno zaostrene

3

termometer

Razmere na trgu dela v Sloveniji so se na začetku leta dodatno zaostrile, saj se je število registriranih brezposelnih februarja po močni decembrski in januarski rasti še povečalo, ugotavlja Umar.

Konec februarja je bilo v evidenco prijavljenih 129.764 brezposelnih oseb oz. 5.698 oseb več kot februarja lani. K povečanju njihovega števila je prispeval predvsem večji priliv v brezposelnost, večinoma zaradi izteka pogodb za določen čas, pa tudi zaradi večjega števila iskalcev prve zaposlitve.

Večji obseg vlog gospodinjstev na bankah Analitiki urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v najnovejši številki Ekonomskega ogledala ob tem ugotavljajo, da se razmere v bančnem sistemu niso nadalje poslabševale. Januarja se je povečal obseg vlog gospodinjstev in države. Upad posojil gospodinjstvom je bil za polovico manjši kot decembra lani. Posojila podjetjem in nefinančnim družbam so bila prvič po dveh letih višja, a le zaradi zadolževanja nefinančnih družb.

Upočasnjeno razdolževanje bank v tujini Razdolževanje bank v tujini se je konec lanskega leta nadalje upočasnilo, v vsem letu pa so banke odplačale 2,1 milijarde evrov najetih posojil, kar je manj kot v predhodnih dveh letih. Zaradi prenosa 3,2 milijarde evrov bančnih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank se je decembra lani obseg slabih terjatev znižal, v vsem lanskem letu pa povečal za 1,5 milijarde evrov. Intenzivno oblikovanje rezervacij in oslabitev se je januarja močno umirilo.

Nižanje plač v javnem sektorju Povprečna bruto plača na zaposlenega se je v zadnjem četrtletju lani zvišala ob najnižjih izrednih izplačilih v zadnjih devetih letih. V vsem letu je bila višja kot leto prej v zasebnem sektorju, v javnem sektorju pa se je znižala zaradi padca v sektorju država, ki je bil posledica celoletne veljave zakona o uravnoteženju javnih financ in nadaljnjega znižanja plač javnim uslužbencem.

Cene odražajo krčenje gospodarske aktivnosti Cene življenjskih potrebščin so februarja ostale skoraj nespremenjene. Medletna rast se je močno umirila in še naprej odraža daljše obdobje krčenja gospodarske aktivnosti in poslabševanja razmer na trgu dela.

BDP konec 2013 višji Bruto domači proizvod v Sloveniji je bil v vsem lanskem letu za 1,1 odstotka nižji kot leto prej. Gospodarska aktivnost se po zadnjih podatkih statističnega urada že od začetka lanskega leta četrtletno ni zniževala, v zadnjem četrtletju pa se je občutno okrepila in bila prvič po tretjem četrtletju 2011 medletno višja, in sicer za 2,1 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin