Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
11.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 11.05

7 let, 2 meseca

Podizvajalci terjajo plačilo za pomursko avtocesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komisija za nadzor financ je vlado, ministrstvo za promet ter upravo in nadzornike Darsa pozvala, da takoj pristopijo k reševanju problematike nepoplačila podizvajalcev pri gradnji pomurske avtoceste.

Konkretne rešitve želijo v roku 15 dni. Hkrati mora Dars preveriti, ali je nadzorni organ preveril izplačila podizvajalcem. SCT podizvajalcem dolguje deset milijonov evrov Komisija, ki jo vodi Andrej Vizjak (SDS), je zadevo obravnavala na predlog poslanske skupine največje opozicijske stranke, potem ko so podizvajalci opozorili, da jim glavni izvajalec del na pomurski avtocesti, družba SCT, ni poravnala deset milijonov evrov za opravljeno delo. Požar: Dars je neposredno odgovoren za plačila Kot je pojasnil predsednik združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Mirko Požar, iz pogodbenih določil nedvoumno izhaja, da je naročnik del, torej Dars, neposredno odgovoren za plačila. Dars je namreč s SCT podpisal pogodbo, v okviru katere je predal bančno garancijo za dobro in pravočasno izvedbo del ter za poplačilo podizvajalcev iz naslova te garancije. Ker podizvajalci zaradi tega niso predali vse potrebne dokumentacije, pomurska avtocesta tudi nima veljavnih uporabnih dovoljenj, opozarja Požar.

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je pojasnila, da so v družbi večino zahtevkov podizvajalcev za poplačilo pri gradnji pomurske avtoceste prejeli novembra lani, Dars pa je podizvajalce prosil, da zahtevke dopolnijo. Dopolnjene zahtevke bo Dars skupaj z inženirjem pregledal in ugotovil, na katera dela se nanašajo.

"Dvakratno plačilo istih del je protizakonito" "Res je, da je Dars v preteklosti poravnaval plačila na odsekih pomurske avtoceste neposredno izvajalcu SCT, ni pa res, da ni poravnal določenih obveznosti do podizvajalcev," je zatrdila Duhovnikova. Kot je pojasnila, so v predčasnih plačilih, ki so pogodbeno možna, plačila izvajali pod pogojem, da SCT najprej poravna terjatve do svojih podizvajalcev, šele nato pa je Dars poravnal zahtevke do podizvajalca. "Dars lahko dela in storitve plača le enkrat, dvakratno plačilo istih del je protizakonito in tega na Darsu ne moremo izvesti," je dodala.

"Dars si absolutno želi poplačati podizvajalce" Duhovnikova je zagotovila, da bo Dars, "ki si absolutno želi poplačati podizvajalce", neposredne terjatve do podizvajalcev poplačal iz lastnih sredstev. Nekatere pogodbe namreč predvidevajo petodstotni zadržani znesek od vrednosti celotne pogodbe in ta denar je, tako Duhovnikova, na računu Darsa. V pogodbah, kjer ta znesek ni predviden, pa Dars razpolaga z veljavno bančno garancijo za dobro izvedbo del v višini 10 odstotkov pogodbene vrednosti.

Komisija: Dars se izgovarja na pravne težave zaradi insolventnosti SCT

Pojasnila Duhovnikove niso zadovoljila članov komisije za nadzor javnih financ, saj Dars, kot so ugotavljali, razpolaga s sredstvi za poplačilo podizvajalcev, a se izgovarja na pravne težave zaradi insolventnosti SCT. Vizjak je podvomil, da Dars razpolaga z zadržanimi sredstvi, ni pa mu jasno, zakaj v tem primeru Dars podizvajalcev ne poplača iz bančnih garancij.

Pogodbe med Darsom in SCT za dela na pomurski avtocesti so po Požarjevih pojasnilih vredne približno 500, 600 milijonov evrov. Skladno s pogodbo mora Dars zadržati pet odstotkov te vrednosti, kar pomeni, da ima na svojem računu 30 milijonov evrov, kar je več kot dovolj za poplačilo podizvajalcev. Poleg tega ima Dars v primeru, če glavni izvajalec iz kakršnihkoli razlogov ne poplača podizvajalca, možnost poplačila iz naslova bančnih garancij.

Pomurska avtocesta je še vedno brez uporabnega dovoljenja Podizvajalci si po Požarjevih besedah želijo le plačilo za opravljena dela, nato pa bodo predali tudi vso projektno dokumentacijo, ki je potrebna za pridobitev uporabnega dovoljenja. Pomurska avtocesta, ki je odprta od leta 2008, tega namreč še vedno nima, saj še niso izpolnjeni vsi pogoji glede varnosti pred hrupom.

Černač in Verlič opozarjata na dvojna merila Dejstvo, da pomurska avtoceste še nima uporabnega dovoljenja, je zbodlo člane komisije iz vrst SDS. "Ne samo, da se v tem primeru ne spoštuje pogodbe in zakona, imamo tudi dve pravni državi - eno za elito in eno za vse ostale," je poudaril Zvonko Černač, Peter Verlič pa je spomnil na primer krožišča Tomačevo, kjer je prometni inšpektor v enaki situaciji - krožišče ni imelo uporabnega dovoljenja - ravnalo povsem drugače kot pri pomurski avtocesti in krožišče zaprlo. "Tukaj pa ni uporabnega dovoljenja, pa se vozila veselo vozijo po avtocesti. Kje je zdaj glavni republiški prometni inšpektor?" se sprašuje Verlič.

Ne spreglejte