Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 2. 2011,
15.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 2. 2. 2011, 15.10

7 let, 2 meseca

Oglaševane cene stanovanj lani nekoliko nižje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oglaševane cene stanovanj v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane)so se v lanskem letu glede na leto 2009 znižale za 5,4 odstotka, v Ljubljani pa za 1,1 odstotka.

Za letos je mogoče v zvezi s cenami pričakovati, da se bo gospodarska kriza še bolj zaostrila, kar bo negativno vplivalo tako na kupce, kot tudi investitorje in banke, ugotavlja spletni nepremičninski portal Slonep.

Najbolj so se znižale oglaševane cene največjih stanovanj V Ljubljani so se v lanskem letu najbolj znižale oglaševane cene največjih stanovanj, med katere spadajo pet- in večsobna stanovanja, in sicer za 3,4 odstotka. V povprečju so se pocenile tudi garsonjere (-1,7 odstotka), enosobna stanovanja (-dva odstotka), dvosobna stanovanja (-1,5 odstotka) in trisobna stanovanja (-0,3 odstotka). Na drugi strani so se štirisobna stanovanja podražila, in sicer za 1,4 odstotka.

Na letni ravni so se znižale tudi oglaševane cene stanovanj v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane), ki so šle navzdol za 5,4 odstotka. Garsonjere so se pocenile za 4,6 odstotka, enosobna stanovanja za 1,6 odstotka, dvosobna za 7,1 odstotka, trisobna za 6,7 odstotka, štirisobna za 5,4 odstotka, večja stanovanja pa za 2,2 odstotka. Pocenitev stanovanj so v lanskem letu zabeležili tudi v drugih regijah Slovenije.

Nepremičninski portal je objavil tudi četrtletne rezultate, po katerih se je v zadnjem četrtletju lani glede na tretje četrtletje povprečna oglaševana cena stanovanj v prestolnici znižala za 0,6 odstotka, v osrednjeslovenski regiji (brez Ljubljane) pa za 0,4 odstotka.

Povprečna cena trgovskih prostorov se je dvignila Glede zazidljivih zemljišč na portalu ugotavljajo, da je bila za večji del Slovenije do lanskega leta značilna rast cen, medtem ko je bilo leto 2010 leto padca, saj so se cene v večini regij, z izjemo Zasavja in osrednje Slovenije, znižale. V Ljubljani se je povprečna oglaševana cena zazidljivih zemljišč na letni ravni znižala za 5,6 odstotka, v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane) pa se je zvišala za 4,1 odstotka.

"Oglaševane cene pisarniških prostorov so se dvigovale od začetka leta 2004 pa vse do marca 2009. Najvišjo rast smo zabeležili leta 2007, ko je na letni ravni dosegla 14,6 odstotka. V letu 2009 je bila rast na letni ravni le še odstotek, leta 2010 pa se je povprečna oglaševana cena znižala za 0,4 odstotka," so še sporočili iz Slonepa in dodali, da se je povprečna oglaševana cena trgovskih prostorov v lanskem letu dvignila za 1,7 odstotka.

Ne spreglejte