SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NLB: Dokapitalizacija najpozneje do konca marca

3

termometer

Nadzorni svet NLB je na seji ugotovil, da največji lastniki, ki preko delničarskega sporazuma obvladujejo banko, podpirajo ključne ukrepe iz strategije skupine NLB.

S tem so izpolnjeni vsebinski pogoji za začetek formalnih postopkov dokapitalizacije, ki bo izpeljana najkasneje do konca marca 2011. Aktivnosti za uresničevanje strategije gredo po načrtih Ob tem so nadzorniki ugotovili, da se program aktivnosti za uresničevanje strateških ciljev skupine NLB izvaja po načrtu. Kot je znano, prenovljena strategija predvideva dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov, za preostali del pa bo banka morala izkoristiti dodatne ukrepe za sprostitev kapitala, s katerimi bo svoje poslovanje prilagodila kapitalskim zmožnostim. Za prihodnje leto načrtujejo pozitivno bilanco

Nadzorni svet NLB je sicer osrednjo pozornost seje namenil obravnavi in potrditvi plana NLB in cele skupine za obdobje 2011- 2013. Za prihodnje leto je načrtovano izboljšanje rezultatov poslovanja, tako da bi banka in njena skupina konec leta poslovali pozitivno, so po seji sporočili iz banke.

Umik z nestrateških trgov V banki pa poleg dokapitalizacije načrtujejo še dodatne ukrepe za sprostitev kapitala, s katerimi bodo poslovanje prilagodili kapitalskim zmožnostim. Ti ukrepi poleg umika z nekaterih nestrateških trgov (Avstrija, Bolgarija, Češka, Nemčija, Slovaška) in dejavnosti (lizing nepremičnin in faktoring), vključujejo tudi dodatno dezinvestiranje nekaterih kapitalskih naložb, med njimi odprodajo Banke Celje ter postopen umik z italijanskega in srbskega trga.

Odprodaja deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost Dopolnjena strategija predvideva tudi odprodajo kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke, znižanje stroškov poslovanja in optimizacijo poslovnih procesov s ciljem doseganja kazalnika stroškovne učinkovitosti na raven 55 odstotkov v letu 2013. Banka bo prilagodila rizično aktivo oz. zmanjšala koncentracijo kreditnega tveganja po panogah, tako da bo izpostavljenost do posameznih skupin komitentov v letu 2013 največ v razponu med pet in 15 odstotkov kapitala banke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin