Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2011,
15.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 1. 2011, 15.50

7 let, 2 meseca

Nemiri bodo egiptovsko gospodarstvo močno prizadeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nasilje v Egiptu je že močno prizadelo tamkajšnji turizem, posledice pa bo občutilo celotno gospodarstvo.

Proizvodnjo v državi sta denimo že ustavila francoski Lafarge in italijanski Italcementi, bojijo se, da bodo prizadete tudi ostale države na Bližnjem vzhodu.

Turistična sezona trenutno na vrhuncu Številni turisti z vsega sveta so odpovedali potovanja v Egipt. A čas, v katerem prihaja do nemirov in politične negotovosti, ne bi mogel biti bolj neugoden. Prav pozimi je namreč turistična sezona v Egiptu na vrhuncu.

Pred nemiri v državi 40.000 turistov Velika turistična podjetja in ladijske družbe vključno z Norwegian Cruise Line so odpovedali postanke v Egiptu. Tudi letalske družbe so odpovedale polete v Egipt, med njimi ameriška Delta Air Lines. Pred izbruhom nemirov je bilo v državi približno 40.000 tujih turistov.

Turizem je najpomembnejša gospodarska panoga v Egiptu, saj k obsegu bruto domačega proizvoda (BDP) prispeva pet do šest odstotkov. Egipt je tudi pogosto izhodiščna točka za turiste, ki se odpravijo raziskovat Jordanijo in Severno Afriko.

V prihodnjih mesecih ne pričakujejo novih rezervacij Ameriški turistični delavci ocenjujejo, da bo 80 odstotkov Američanov, ki so že rezervirali počitnice v Egiptu, te poskušalo odpovedati. Poleg tega vsaj v prihodnjih šestih mesecih ne pričakujejo novih rezervacij. Prav tako opažajo upadanje zanimanja za potovanja v druge države v regiji, vključno z Izraelom in Libanonom.

Letališče Cairo International Airport je drugo največje v Afriki za tistim v Johannesburgu, saj na njem vsako leto naštejejo 16 milijonov potnikov. Večina od teh - 15 milijonov letno - je turistov.

Lafarge v Egiptu ustavil proizvodnjo Francoski proizvajalec gradbenega materiala Lafarge je sporočil, da zaradi politične krize ustavlja proizvodnjo v svoji tovarni v Egiptu, kjer zaposluje 2500 delavcev in izdela deset milijonov ton cementa letno. Hkrati so začeli evakuirati tuje delavce in njihove družine. "Delo se bo vnovič začelo, ko se bo položaj umiril," je povedal tiskovni predstavnik Lafargea, največjega proizvajalca cementa na svetu.

Tudi italijanski proizvajalec cementa Italcementi je sklenil ustaviti proizvodnjo v svojih petih tovarnah v Egiptu. Njegova egiptovska družba Suez Cement obvladuje približno 30 odstotkov trga in zaposluje 4000 delavcev.

Nemiri vplivajo tudi na slovensko sodelovanje Nemiri v Egiptu, ki je najpomembnejši gospodarski partner Slovenije v Afriki in v arabskem svetu, že negativno vplivajo na sodelovanje med slovenskimi in egiptovskimi podjetji, je dejal vodja področja Turčije, Bližnjega vzhoda (brez Izraela) in Afrike pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Ante Milevoj.

Kot je pojasnil Milevoj, je kar nekaj predstavnikov slovenskih podjetij v tem času nameravalo na poslovno pot v Egipt, kjer naj bi podpisali ali začetne ali letne pogodbe o sodelovanju, a so morali svoje načrte zaradi protestov za zdaj zamrzniti. Predstavnik GZS je pri tem dodal, da je lani jeseni zbornico obiskalo osem egiptovskih podjetij, na podlagi tega srečanja pa je v tem času želelo več slovenskih podjetij začeti nove poslovne zgodbe v Egiptu, kar zdaj ne bo mogoče.

Višina škode znana šele čez mesece Kolikšna je škoda zaradi prekinitve sodelovanja med slovenskimi in egiptovskimi podjetji oz. kolikšna bi lahko bila, če se bodo nemiri nadaljevali, Milevoj ni znal oceniti. Dejal je le, da bodo številke znane čez nekaj mesecev in da največje izgube pričakuje pri slovenskih izvoznikih, ki se ukvarjajo s strojno industrijo, elektro industrijo in gradbenimi materiali. Prav na teh področjih je namreč blagovna menjava Slovenije in Egipta najbolj obsežna.

Blagovna menjava med državama je sicer po podatkih GZS leta 2009 znašala 53,69 milijona evrov, pri čemer je izvoz v Egipt dosegel 46,77 milijona evrov, uvoz iz Egipta pa 6,91 milijona evrov. Slovenci smo v Egipt izvažali zlasti pralne stroje, preparate za lase, merilnike porabe plinov, stikala, varovalke, releje in podobno, uvažali pa olja iz nafte, aluminij, sol, agrume, vrvi in podobno.

Ne spreglejte