SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasedli bolgarski posel Factor banke

1

termometer

 | Foto:
Factor banka je v Sofiji kreditirala gradnjo poslovno-stanovanjskega kompleksa. Šest let po začetku gradnje je večina stanovanj praznih, banka pa je do projekta izpostavljena za 26,5 milijona evrov.

Gradnja kompleksa Harmony Residence v glavnem mestu Bolgarije z 293 stanovanji, 18 poslovnimi prostori in 183 parkirnimi mesti se je začela oktobra 2008, poroča Delo. V letih pred tem so se stanovanja v Bolgariji prodajala vnaprej, kar pa je nepremičninska kriza ustavila. Poleg tega investitor, družba Sofia Partners, za celoten kompleks ob začetku prodaje še ni imel uporabnega dovoljenja.

Da bi v krizi privabili kupce, se je Sofia Partners s Factor banko dogovorila, da bo največ 49 stanovanj prodala po znižani ceni, od 600 do 700 evrov za kvadratni meter oziroma za polovico manj, kot so predvidevali na začetku gradnje. Prodali so 29 takšnih stanovanj.

Stroški posla so bili 18,6 milijona evrov, Factor banka pa je na projekt prenesla še terjatve iz sofinanciranja v Banskem. Projekt je s pol milijona evrov sofinancirala tudi NLB Sofija, v kateri je imela NLB 97-odstotni delež, Factor banka pa triodstotnega. Factor banka je do nasedlega posla v Bolgariji skupaj izpostavljena za 26,5 milijona evrov.

Factor banka zdaj vodi izvršbo zastavljenega objekta, ki ga bo poskušala prodati na javni dražbi. Projekt Harmony Residence je verjetno največji nepremičninski projekt, v katerem je nasedla Factor banka, še piše Delo. Banko, ki se je znašla v nadzorovani likvidaciji, je morala država dokapitalizirati z 269 milijoni evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin