Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
20.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 20.27

7 let, 2 meseca

Najuglednejši finančnik Marjan Odar, najuglednejši davkar znova Simič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba Tax-Fin-Lex je podelila nagrade najuglednejšim strokovnjakom z davčnega, finančnega in pravnega področja za leto 2010.

To so postali nekdanji direktor Davčne uprave RS (Durs) Ivan Simič, direktor Slovenskega inštituta za revizijo Marjan Odar in profesor na mariborski pravni fakulteti Bojan Škof.

Najuglednejše strokovnjake so izbrali uporabniki portala Tax-Fin-Lex, ki ponuja informacije z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja. V izboru najuglednejšega davčnega strokovnjaka je znova premočno zmagal Simič, v prvo trojico najuglednejših finančnih strokovnjakov pa sta se prebila še predsednik uprave Unicredit banke Slovenija France Arhar in minister za finance Franc Križanič.

"Samo boljši moraš biti od tekmecev" Ob robu podelitve nagrad je potekala tudi okrogla miza z naslovom Ugled - Izgubljena vrednota ali edini izziv za prihodnost. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je poudaril, da je kriza edini motor uspeha - če so pogoji za poslovanje dobri, so lahko vsi podjetniki dobri, če so pogoji slabši, pa se morajo za uspeh bolj potruditi, motiv je večji. Kdor si v življenju zastavi dovolj visoke cilje, je lahko po njegovem prepričanju uspešen. "Samo boljši moraš biti od tekmecev," je dejal.

Boscarol: Vabljiva davčna stopnja je tista, ki bi lahko napolnila proračun,"

Politika se je za gospodarstvo po njegovi oceni vedno zanimala zgolj deklarativno. Sistem bi moral biti zastavljen bolj racionalno, zato bi ga kazalo spremeniti, ena od rešitev pa bi lahko po njegovih besedah bila tudi sprememba davčne zakonodaje. "Vabljiva davčna stopnja je tista, ki bi lahko napolnila proračun," je dejal Boscarol, ki je prepričan, da ljudje v primeru nižje davčne stopnje redkeje razmišljajo o tem, da bi kaj prikrili.

Da je osnova uspeha predvsem trdo delo, se je strinjal tudi predsednik uprave Bisola Uroš Merc, medtem ko je Odar opozoril, da se v Sloveniji v zadnjem času pojavlja veliko mreženja in političnih vplivov, stroka pa izgublja na pomenu. Etični in moralni pristop v družbi se je spremenil, kar negativno vpliva tudi na stroko. "To me žalosti," je dejal in se zavzel za čim večjo strokovnost in neodvisnost.

Drago Kos meni, da je korupcije celo več kot nekoč Nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je ob tem dodal, da je korupcija v Sloveniji danes razširjena bistveno bolj, kot je bila v preteklosti. Za vse članice EU, ki so se tej povezavi pridružile leta 2004, velja, da je njihov boj proti korupciji vrhunec dosegel ravno na dan vstopa v EU, nato pa je sledila pot navzdol. "Originalni interes države same bi moral biti, da se bori proti korupciji, ne da to počne zaradi pritiskov od zunaj," je dejal Kos.

Ne spreglejte