SiolNET. Posel danes Novice
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mramor: Upam, da s prodajo NLB ne zamujamo preveč

0,33

termometer

Dušan Mramor
Na vprašanje glede najboljše strukture lastništva za NLB je Mramor odgovoril, da bi bilo treba stremeti h kombinaciji domačega in tujega ter zasebnega in državnega lastništva. Foto: Bor Slana

Slovenija pri prodaji NLB po mnenju nekdanjega finančnega ministra Dušana Mramorja glede na dogajanje doma in v svetu morda za nekaj mesecev zamuja, a Mramor upa, da bomo še vedno ujeli dovolj dober trenutek. 

NLB Novice Ogorčenje v Črni na Koroškem: "NLB nam je zadala hud udarec"

Mramor je po koncu razprave o privatizaciji bank v okviru Dni slovenskih pravnikov v Portorožu komentiral dve najaktualnejši zadevi na tem področju: drugi poskus prodaje NLB, ki je pred ključnimi trenutki, in prodajo Abanke, ki je ravno danes z objavo javnega povabila vlagateljem za izkaz interesa za nakup 100-odstotnega deleža banke prešla v višjo prestavo.

NLB banka Posel danes NLB zapira 15 poslovalnic

Glede vprašanja, ali bo država lahko s prodajo Abanke, kjer država išče strateškega lastnika, iztržila več kot pri NLB, kjer prodaja poteka po metodi javne ponudbe delnic (IPO), država pa bo ob prepovedi koncentracije lastništva ohranila nadzorni delež, je nekdanji minister dejal, da je odgovor zelo težko dati.

Po njegovih besedah je treba namreč pogledati povpraševanje na trgu pri strateških institucionalnih vlagateljih in investicijskih skladih, ki imajo presežke denarja in jih želijo donosno vložiti.

NLB banka Posel danes Približujejo se ključni trenutki za prodajo NLB

Po njegovih informacijah je trenutno zanimanje finančnih investitorjev za manjšinske deleže razmeroma veliko, ni pa tako jasno, kakšno je povpraševanje strateških investitorjev, torej bank, ki bi želele širiti svoje poslovanje v Slovenijo ali okrepiti obstoječi položaj v državi.

Mramor po drugi strani meni, da smo pri prodaji NLB morda za nekaj mesecev pozni, vseeno pa upa, da bomo z dejansko prodajo še ujeli dovolj dober trenutek.

NLB banka Posel danes Postopki za prodajo NLB prehajajo v aktivnejšo fazo

Kot je opozoril, smo namreč nekje na vrhu gospodarskega cikla oz. se obeti že nekoliko slabšajo in tudi s tega vidika bo morda izplen prodaje nekoliko slabši, kot bi bil pred nekaj časa. Gre sicer že za drugi poskus prodaje NLB, saj je prvega vlada lani zaradi nezadovoljstva s ponujeno ceno prekinila.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin