SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Manager leta je Matjaž Merkan

4

termometer

Manager leta 2015 je direktor mariborske družbe Swatycomet Matjaž Merkan. Priznanje mu bodo podelili danes na Managerskem kongresu v Portorožu.

Matjaž Merkan, 46-letni inženir fizike, se je Swatycometu pridružil leta 2010 v času združitve mariborskega Swatyja in zreškega Cometa. Takrat je prevzel vodenje strateške poslovne enote industrijskih brusnih orodij, pred dvema letoma pa je postal direktor, je sporočil upravni odbor Združenja Manager, ki naslov podeljuje.

Merkan povsem redefiniral ključna področja v podjetju Ko se je Merkan zavihtel na čelo podjetja Swatycomet, je imelo podjetje 77,5 milijona evrov prometa, le 1,5-odstotno donosnost kapitala, 23 milijonov evrov posojil in le 28.353 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Z odločno petletno strategijo si je Merkan s sodelavci zadal ambiciozen cilj, da želijo postati eden petih največjih proizvajalcev umetnih brusov in tehničnih tkanin v Evropi. S tem se je zgodil ključni preobrat.

Donosnost kapitala se je povišala na 10,8 odstotka, za 42 odstotkov se je znižala zadolženost družbe, v povprečju za 7,5 odstotka letno pa se dviguje tudi dodana vrednost na zaposlenega. Največji skok so dosegli pri dobičkonosnosti. Ob zmerni rasti prometa, ki bo letos dosegel 84 milijonov evrov, se dobiček skokovito povečuje. Lani je bil s 3,4 milijona evrov za osemkrat višji kot leta 2012.

Prisotni v 84 državah sveta Večino prometa ustvarijo v tujini, saj 94 odstotkov proizvodnje izvozijo na zahtevne evropske trge, na Bližnji vzhod, v Severno Ameriko in Severno Afriko. Prisotni so v 84 državah sveta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin