Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
5. 12. 2018,
4.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,69

18

Natisni članek

infografika cene dizel bencin bencinski servis

Sreda, 5. 12. 2018, 4.30

5 let, 4 mesece

Cene goriv

Le ena soseda ima še cenejše gorivo od Slovenije

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,69

18

Bencin. Gorivo. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Z najnižjo ceno neosvinčenega bencina v letu imajo od sosed cenejši bencin le na Madžarskem. Pri gorivu vrste dizel je ta poleg Madžarske cenejši tudi v Avstriji, na Hrvaškem pa je povprečna cena tako rekoč enaka.

Cena neosvinčenega bencina v Sloveniji je danes dosegla najnižjo vrednost v letu 2018. Glede na začetek leta se je neosvinčeni bencin v Sloveniji pocenil za 5,7 odstotka. V enakem časovnem obdobju je cena za sodček nafte vrste brent upadla za 3,6 odstotka. Rekordno ceno leta v Sloveniji je neosvinčeni bencin dosegel devetega oktobra, ko smo morali za liter odšteti 1,373 evra.

Dizel je od oktobra dražji od bencina

Nekoliko drugače je pri ceni goriva vrste dizel. Ta je trenutno 1,6 odstotka dražji, kot je bil na začetku leta. Najvišjo ceno je dosegel 23. oktobra, ko je po ceni tudi prvič v letu prehitel neosvinčeni bencin. Od takrat se pod ceno neosvinčenega goriva ni več spustil.

Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje
Novice Bencin od polnoči cenejši za štiri cente, dizel pa za sedem

Od sosedov najceneje na Madžarskem

Pri primerjavi cen goriva s sosedami vidimo, da lahko neosvinčeni bencin ceneje kupite le na Madžarskem. Tam boste za liter neosvinčenega bencina odšteli 1,084 evra oziroma v povprečju 11,6 odstotka manj kot v Sloveniji. Trenutno je najdražji v Italiji, kjer boste za liter odšteli 1,612 evra oziroma 31 odstotkov več kot pri nas. V Avstriji je v povprečju dražji le za 0,5 odstotka (1,233 EUR/l), na Hrvaškem za dobre štiri odstotke (1,28 EUR/l).

Nekoliko drugače je pri cenah dizla. Ta je trenutno od neosvinčenega poleg Slovenije dražji še na Madžarskem. Njegova povprečna cena je poleg Madžarske od Slovenije nižja tudi v Avstriji. Na Madžarskem boste za liter odšteli 4,3 odstotka manj (1,214 EUR/l) in v Avstriji 3,2 odstotka manj (1,228). Na drugi strani boste zanj v Italiji odšteli 21 odstotkov več (1,54 EUR/l) in na Hrvaškem tako rekoč enako (1,27 EUR/l).

Cene goriva | Foto:

Ne spreglejte