SiolNET. Posel danes Novice
2,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kolektor odstopa od bitke za Karavanke

2,65

termometer

karavanke, predor
Iz družbe Kolektor CPG so sporočili, da se ne bodo pritožili na odločitev Darsa o izbiri izvajalca za gradnjo druge cevi predora Karavanke. Foto: Klemen Korenjak

Kolektor CPG je sporočil, da se ne bo pritožil na odločitev Darsa o izbiri izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora. Ob tem so v podjetju zapisali, da je odločitev "nerazumna za slovenski proračun". Kritični so tudi do najcenejšega ponudnika Cengiza, ki po njihovih navedbah ne bo imel slovenskih podizvajalcev.

Dva dni po pogajanjih Darsa s tremi ponudniki so v Kolektorju CPG strnili postopek oddaje javnega naročila in med drugim izpostavili, da so skupaj s partnerji na podlagi minimiziranja stroškov v torek spet določili minimalno ceno. "Končna ponudbena cena je sedem milijonov evrov nižja od ponudbene cene iz prvega kroga, ki smo jo ponudili v odprtem postopku," so pojasnili v slovenski gradbeni družbi in dodali, da je bila pri 102 milijonih evrov brez DDV njihova ponudba dobre tri milijone evrov višja od ponudbe Cengiza.

predor Karavanke Posel danes Zakaj bomo za karavanški predor plačali več kot Avstrijci #video

Pri Kolektorju ne verjamejo, da bo Cengiz sodeloval s slovenskimi podjetji

"Nasprotno pa je Cengiz svojo ponudbo glede na prvo ponujeno ceno v odprtem postopku celo zvišal za skoraj deset milijonov evrov. Iz tega lahko torej sklepamo, da bo turško podjetje odneslo iz Slovenije vsaj deset milijonov evrov dobička, slovenskemu proračunu pa bo pustilo zgolj drobtinice," so kritični v Kolektorju. Če bi dela izvajalo slovensko podjetje pri ceni 102 milijona evrov, bi to za državni proračun pomenilo več kot deset milijonov evrov prihodkov v obliki davkov in prispevkov, so dodali.

Drugo cev predora Karavanke bo gradil turški Cengiz. Drugo cev predora Karavanke bo gradil turški Cengiz. Foto: Klemen Korenjak

"Kalkulativni elementi turškega podjetja temeljijo na nižjih izhodiščih. Ker ima Turčija nižjo povprečno plačo od Slovenije, govorimo o tako imenovanem socialnem dampingu," so še zapisali. Ocenili so tudi, da je Cengiz s svojimi izjavami v medijih zavajal naročnika, državne institucije, politike in javnost s trditvami, da bo sodeloval s slovenskimi podjetji.

"V ponudbi omenjenega turškega podjetja je jasno in nedvoumno navedeno, da Cengiz ne bo imel podizvajalcev. Torej sta možnosti dve: ali je podal v ponudbi lažno izjavo, kar se kaznuje z izločitvijo ponudbe, ali pa laže javnosti in si s takimi populističnimi izjavami o vključevanju slovenskih podjetij išče priljubljenost, vseskozi pa drži figo v žepu, ker ve, da je v ponudbi napisal ravno nasprotno," so sporočili iz Kolektorja.

predor Karavanke Posel danes Največji cestni posel leta dobili Turki #video

Na Darsu podpis pogodbe napovedujejo po novem letu

Pogajanja s tremi ponudniki je Dars opravil v torek. Po koncu je glavni pogajalec družbe Cengiz Mohamed Cengiz dejal, da so na razpisu zmagali, in dodal, da čakajo, da čim prej začnejo dela s slovenskimi podizvajalci.

Na Darsu so pojasnili, da bi bil lahko po optimističnem scenariju sklep o izbiri izvajalca pravnomočen do konca leta, z izbranim gradbincem pa bi lahko pogodbo podpisali po novem letu. Morebitna pritožba bi postopek podaljšala za približno mesec dni. Gradnja druge cevi predora na slovenski strani se bo predvidoma začela spomladi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin