Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 6. 2021,
9.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Astech

Foto: arhiv ponudnika

Natisni članek

advertorial vročina poletje Klima klimatska naprava Astech

Petek, 4. 6. 2021, 9.30

2 meseca, 2 tedna

Kako izbrati pravega serviserja klimatskega sistema?

Vsebino omogoča Astech

Foto: arhiv ponudnika

Klimatsko-prezračevalne naprave bodo tudi to poletje prijatelj številka ena v številnih domovih kot tudi poslovnih objektih. Sodobni klimatsko-prezračevalni sistemi, "srce" ustanov, poslovnih in proizvodnih prostorov, zagotavljajo zdravo in varno delovno okolje za zaposlene ter nemoten potek delovnih procesov. Ko sistem deluje pravilno, se njihovega delovanja skorajda ne zavedamo. Stanje pa se povsem spremeni, ko pride do okvare. 

Astech je dinamično, vodilno slovensko podjetje za servisiranje in vzdrževanje klimatsko-prezračevalnih sistemov s sedežem v Logatcu. Zavedajo se, da lahko v primeru okvare klimatsko-prezračevalnega sistema o zdravju in varnosti zaposlenih ter razsežnosti poslovne izgube odločajo minute. | Foto: Robert Zabukovec Astech je dinamično, vodilno slovensko podjetje za servisiranje in vzdrževanje klimatsko-prezračevalnih sistemov s sedežem v Logatcu. Zavedajo se, da lahko v primeru okvare klimatsko-prezračevalnega sistema o zdravju in varnosti zaposlenih ter razsežnosti poslovne izgube odločajo minute. Foto: Robert Zabukovec

V primeru okvare takšnega sistema o zdravju in varnosti zaposlenih ter razsežnostih poslovne izgube včasih odločajo minute. Zato je potreben takojšen odziv. A na okvare ne gre čakati. Vstopamo v toplejši del leta, ko bo tej tematiki preventivno treba nameniti več pozornosti, naprave pa pripraviti na poletje.

Vzdrževanje klimatsko-prezračevalnih naprav je potrebno tako po strokovni kot tudi po zakonski plati. Servis ni pomemben samo zaradi dobrega, optimalnega delovanja naprav, posledičnega optimalnega počutja ljudi v objektu, pač pa tudi zaradi izpolnjevanja zakonskih zahtev.

Si predstavljate, da se ustavijo vlaki, zaprejo odseki avtoceste, zaustavi delovanje plačilnega prometa, da se pojavijo motnje v delovanju letalskega prometa? Tudi tukaj še kako veliko vlogo igrajo klimatske naprave, ogrozitev teh sistemov bi imela resne posledice za nacionalno varnost, gospodarstvo, zdravje, zaščito in blaginjo ljudi.

Z izbiro serviserja klimatskih sistemov zaradi različnih razlogov velja ravnati preudarno, racionalno in  strokovno. V prispevku pišemo o različnih kriterijih, ki jih mora v Sloveniji upoštevati množica od 50 tisoč do 100 tisoč ljudi, ki so bodisi lastniki ali upravljavsko, vzdrževalno povezani z objektom.

Govorimo denimo predvsem o lastnikih hotelov, upravljavcih stavb, lastnikih poslovnih stavb, bolnišnic, pa lastnikih, ki imajo svoje poslovne prostore kot so bencinski servisi, banke. Končni uporabniki? Vsi, ki občutijo, kakšni so pogoji prostora v katerem opravljajo svoje delo.

Ne odlašajte z rednimi vzdrževalnimi deli na klimatsko-prezračevalnih sistemih v vaših prostorih in kontaktirajte podjetje Astech!

Z odzivnostjo 24 ur dnevno sedem dni v tednu, elektronskim poslovanjem serviserjev na terenu ter stalno dostopnostjo nadomestnih delov vseh blagovnih znamk v lastnem skladišču zagotavljajo nadpovprečno hitro odpravo okvar.  | Foto: Robert Zabukovec Z odzivnostjo 24 ur dnevno sedem dni v tednu, elektronskim poslovanjem serviserjev na terenu ter stalno dostopnostjo nadomestnih delov vseh blagovnih znamk v lastnem skladišču zagotavljajo nadpovprečno hitro odpravo okvar. Foto: Robert Zabukovec

Podjetje, posebej specializirano za servis klimatskih naprav

Ko se objekt gradi, monter strojnih instalacij po navodilih projektanta  izvede montažo klimatskih naprav in elementov. Če je sistem sestavljen iz več komponent, lahko posamezne komponente klimatskega sistema montirajo različni monterji. Za vzdrževanje in morebitna popravila ter zagotovitev pravilnega delovanja klimatskega sistema pa mora uporabnik ali lastnik izbrati ustrezno kompetentno servisno podjetje. To več ni domena monterjev, ki imajo eno znanje, serviserji pa njihovo znanje nadgradijo.

Posebej priporočljivo je, da izberemo podjetje, katerega glavna dejavnost je servisiranje klimatskih naprav in je specializirano izključno za omenjeno dejavnost.

Prav pogosto je pri ponudnikih opravljanje servisne storitve dopolnilna dejavnost k neki osnovni dejavnosti. Ker taki izvajalci servisne storitve nimajo v celoti logistično prilagojene, pogosto odpovejo v ključnih trenutkih. Tudi monter lahko reče, da je serviser, kar pa se pri vzdrževalnih delih velikokrat ne izkaže za najboljšo rešitev. Velikokrat namreč monterji svoje servisne dejavnosti nimajo v celoti prilagojene tržišču in kompleksnosti večjih objektov.

Skrb za servisno vzdrževalne posege je zato smiselno zaupati podjetjem, ki so specialisti na tem področju. Taka podjetja imajo logistiko delovanja ustrezno organizirano, kar zagotavlja kratke odzivne čase. Obenem premorejo širok, kakovosten kader, ki pozna delovanje hladilnih in prezračevalnih sistemov. Servisna ekipa pač mora ustrezati drugačnim parametrom, kriterijem, logistiki. Logistika v tem segmentu je specifična, zato morajo biti tovrstna podjetja sposobna zagotavljati specializirane servisne ekipe in t. i. "stand by" dežurne ekipe, ki zagotavljajo kratke odzivne čase.

Večinoma so v nujnih primerih na mestu okvare v manj kot dveh urah po prejemu zahteve za poseg in najkasneje v štirih urah po klicu stranke. | Foto: Robert Zabukovec Večinoma so v nujnih primerih na mestu okvare v manj kot dveh urah po prejemu zahteve za poseg in najkasneje v štirih urah po klicu stranke. Foto: Robert Zabukovec

Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri serviserja?

Kako torej izbrati in poiskati ustreznega izvajalca?

1. Podjetje mora biti registrirano v evidenci pooblaščenih podjetij pri Agenciji RS za okolje in prostor. Zakaj? Klimatsko-prezračevalne naprave lahko vsebujejo snovi in pline, ki so ekološko sporni. Posege na tovrstnih napravah lahko izvaja samo strokovno usposobljen kader.

2. V skladu z energetskim zakonom, ki narekuje, da v naprave nad določeno močjo lahko posegajo samo usposobljeni upravljavci, mora imeti podjetje potrdilo, da je upravljavec klimatizacije in prezračevanja.

3. Podjetje mora imeti tudi potrdilo upravljavca hladilnih naprav.

4. Izvajalec naj ima čim večje število usposobljenih serviserjev klimatskih sistemov, saj le tako lahko zagotovi vsa potrebna znanja, ki so ob iskanju rešitev in delu na terenu nujna. Velikokrat se na trgu pojavljajo t. i. "one man bandi", ki ne morejo zadostiti specifičnim potrebam večjih objektov, še težje pa sledijo  spremembam na področju razvoja klimatskih naprav.

5. Serviserji hladilne tehnike morajo imeti s strani Agencije RS za okolje in prostor ustrezno spričevalo; ponudnik naj ima čim večje število takih serviserjev. Velikokrat se zgodi, da ima v manjših podjetjih spričevalo samo direktor, serviserji pa ne. Če inšpektor ugotovi, da je servis na napravi opravljala oseba, ki nima tovrstnega spričevala, lahko sledi kazen tudi v vrednosti 30 tisoč evrov po napravi.

6. Ponudnik naj nudi servis za vse naprave in elemente, ki sistem sestavljajo. V primeru, da je izbrani izvajalec kompetenten za vse naprave, se vam ni potrebno obračati na druge izvajalce.

7. Serviser mora imeti v okviru svoje logistične mreže tudi široko podporo nadomestnih, rezervnih delov za popravilo naprav - pri dobaviteljih doma ali v tujini.

Zaloga komponent oz. rezervnih delov, ki zagotavljajo hitro odpravo napak in okvar na napravah, je ključnega pomena.

8. Glavna dejavnost ponudnika naj bo servis, kar lahko potrdi z referencami. Tako bo tudi njihova logistika podrejena servisnim storitvam.

Izkušen inženirski kader na sedežu podjetja v Logatcu s svojim znanjem podpira delo visoko strokovno usposobljenih serviserjev na terenu in tako zagotavlja hitro reševanje najzahtevnejših problemov. Astech je tudi eno prvih slovenskih podjetij v stroki s certifikatom kakovosti ISO 9001.  | Foto: Izkušen inženirski kader na sedežu podjetja v Logatcu s svojim znanjem podpira delo visoko strokovno usposobljenih serviserjev na terenu in tako zagotavlja hitro reševanje najzahtevnejših problemov. Astech je tudi eno prvih slovenskih podjetij v stroki s certifikatom kakovosti ISO 9001.

Ne odlašajte z rednimi vzdrževalnimi deli na klimatsko-prezračevalnih sistemih

Astech vodilno slovensko podjetje za servisiranje in vzdrževanje klimatsko-prezračevalnih sistemov s sedežem v Logatcu, ustreza vsem zgoraj navedenim kriterijem. Njihova vloga je večplastna in široka. Podjetje je ključen člen pri podpori kritične infrastrukture naše države. Njihove storitve omogočajo nemoteno in stabilno delovanje nosilnih sistemov. Astechovi strokovnjaki namreč vzdržujejo in servisirajo zahtevne sisteme za tehnično hlajenje s področja medicine, informacijskih tehnologij, telekomunikacij, elektrodistribucije in prometa. V podjetju pravijo, da so lani do 15. aprila zagnali vse klimatsko-prezračevalne sisteme, preklopili sisteme iz gretja na hlajenje. Letos, kot dodajajo, se s s tem prav nobenemu ne mudi, jutra so še vedno hladna. Bo pa hitro drugače, do takrat pa imamo čas, da se to uredi.

Ekipo podjetja Astech odlikujejo izjemna prilagodljivost, zanesljivost in strokovnost. Izkušen kader podpira delo usposobljenih serviserjev na terenu. Komunikacija med sedežem podjetja, kjer 24 ur dnevno sprejemajo naročila za storitve servisiranja in vzdrževanja ter serviserji na terenu v celoti poteka elektronsko.

Astech s svojimi storitvami neposredno prispeva k soustvarjanju zdravega in varnega okolja v zaprtih prostorih, daljši življenjski dobi naprav ter visoki energetski učinkovitosti stavb – že 20 let pa je Astech tudi tvoren člen v delovanju celotne države. 

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ

ASTECH d.o.o.

Obrtna cona Logatec 6a

1370 logatec

T: 01 750 85 00

F: 01 750 85 05

E: astech@astech.si

Astech novo
Novice Servis, ki odloča, da najpomembnejša infrastukura v državi ne "klecne"
Ne spreglejte