SiolNET. Posel danes Novice
4,42

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hrvaški Adris dobil sodni boj za Savo Re

4,42

termometer

Ante Vlahović
Foto: Matej Povše

Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) bo morala ponovno odločati o dovoljenju hrvaškemu Adrisu za naskok na Savo Re, našo drugo največjo zavarovalniško skupino.

Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Adrisa zoper odločbo AZN, s katero je ta lanskega septembra zavrnila izdajo soglasja za povečanje deleža v Savi Re do 33 odstotkov. Odločbo je razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Na AZN so za Siol.net potrdili, da so prejeli sodbo in da upravno sodišče ni vsebinsko presojalo zadeve. To pomeni, da je prišlo do kršitve postopkovnih pravil.

Adris Anteja Vlahovića, ki že dalj časa neuspešno naskakuje Savo Re, trenutno obvladuje slabo petino delnic Save Re. Njena največja lastnica je država, ki skupaj s svojimi pokojninskimi in vzajemnimi skladi obvladuje okoli 40 odstotkov delnic.

Regulatorja zmotila visoka izpostavljenost do Agrokorja

Adris je poskušal dobiti soglasje regulatorja trga že drugič v letu dni.

Sava re Foto: STA Prvič je zanj zaprosil skupaj z družbo Croatia osiguranje, a mu ni uspelo. Na AZN so presodili, da je izpostavljenost Croatie osiguranje do hrvaških državnih vrednostnih papirjev preveliko tveganje za poslovanje naše druge največje zavarovalniške skupine.

V drugo je Adris za dovoljenje zaprosil sam. A v vmesnem času je Adris in Croatio osiguranje doletela še ena velika težava: bankrot Agrokorja. 

Po do zdaj znanih podatkih izpostavljenost Skupine Adris do Agrokorja znaša okoli 135 milijonov evrov, s čimer je njegov največji nebančni upnik. Adrisa sicer po načrtu zdaj že nekdanjega izrednega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka ni med prednostnimi upniki.

AZN z novim direktorjem

Odkar je AZN zadnjič odločala o izdaji dovoljenja Adrisu za povečanje deleža v Savi Re, so zamenjali direktorja agencije. Namesto Sergeja Simonitija je vodenje AZN prevzel Gorazd Čibej.

Agrokor Foto: Siol.net O izdaji dovoljenja odloča strokovni svet AZN, ki ima trenutno štiri člane: ob Čibeju so to še Primož Damjanovič, Andrej Zupančič in od aprila tudi Florjan Lorger.

Proti Adrisu je bila večina članov, ki so blizu vladajoči Stranki modernega centra (SMC). Ta bolj ali manj odkrito nasprotuje Adrisovim načrtom v Savi Re.

Komentarji

13

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • enivetok / 13.03.2018. ob 07:50 +8 0

  Adris bi moral odnehati. Preveč je povezan z agrokorjem

  +8 0
 • kurili / 13.03.2018. ob 07:54 +7 0

  AZN naj kar vstraja in vprašati se je treba od kod denar oziroma kako bo posel finansiran.

  +7 0
 • stanly / 13.03.2018. ob 12:27 +5 0

  najslabi poslovni partnerji so hrvati, zato samo odločni neee...

  +5 0
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin