SiolNET. Posel danes Novice
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

GEN-I podira rekorde

1,20

termometer

Robert Golob
Foto: STA

GEN-I, ki prodaja tudi električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK), je lani dosegel rekordne rezultate. Obseg prodaje je prvič v zgodovini presegel dve milijardi evrov.

Skupina je ustvarila 2,38 milijarde evrov prihodkov. S tem je za več kot polovico presegla tako lansko prodajo in načrte.

Na 22 evropskih trgih so prodali 51,5 teravatne ure (TWh) električne energije, kar je 20,5 odstotka več kot leta 2016. V osmih državah z električno energijo in zemeljskim plinom oskrbuje več kot 186 tisoč končnih kupcev.

V zaostrenih razmerah na evropskih energetskih trgih je skupina dosegla 13,5 milijona evrov dobička in skoraj podvojila poslovni izid iz leta 2016.

Postavili 300 domačih sončnih elektrarn

"To je moj tretji mandat na čelu GEN-I. V prvem smo hoteli postati najboljši trgovec v jugovzhodni Evropi. Uspelo nam je. V drugem smo se odločili, da bomo najugodnejši ponudnik energentov. Tudi to smo dosegli. V tretjem, ki traja, smo si zastavili cilj, da bomo vlagali v znanje ter si tako ustvarili prihodnost in kovali dobičke," je na današnjem srečanju partnerjev v Krškem povedal prvi mož GEN-I Robert Golob.

sončna elektrarna Foto: STA GEN-I je prvi ponudnik električne energije, ki poleg dobave elektrike ponuja tudi postavitev lastne, domače sončne elektrarne. V lanskem letu je postavil že več kot tristo sončnih elektrarn za samooskrbo.

"Smo na začetku energetske tranzicije, ki vsakemu od nas omogoča, da lahko samostojno načrtuje svojo energetsko prihodnost, če tako želi. Vlak se že pelje in od vsakega od nas je odvisno, ali se bo pridružil," je napovedal Golob.

"Kljub slabi hidrologiji smo izredno zadovoljni s koncem lanskega leta. Presegli smo načrte. Lahko bi rekel, da smo dobro obvladovali Savo," je poudaril Martin Novšak, generalni direktor podjetja Gen Energija, 50-odstotnega lastnika GEN-I.

Pohvalil je obseg vlaganj v zaposlene, teh je že več kot 400, in razvoj. Dokončali so hidroelektrarno Brežice, zgradili in montirali turbino v Brestanici, ki jo zdaj preizkušajo. Bile so tudi številne nadgradnje.

Cena elektrike strmo narašča

Cene električne energije so konec lanskega leta začele strmo naraščati. "Obrat gibanja cen na trgu električne energije še traja," ugotavlja Dejan Paravan, direktor strateškega inoviranja v GEN-I. 

Daljnovod, elektrika Foto: Thinkstock "Cene se približujejo cenovnim ravnem iz začetka lanskega leta. Zato imajo danes tista podjetja, ki so lani zaradi neaktivnosti sprejela slabe odločitve za dobave v letu 2018, priložnost, da za prihajajoča leta izboljšajo svojo nabavno strategijo," je poudaril Paravan.

"Danes smo odjemalcem dodatno dokazovali, da ni pomembna cena, po kateri so danes kupili, ampak da kupujejo pri partnerju, ki jim bo znal svetovati in jih voditi skozi vse skupaj, da bo na koncu strošek najnižji," pa je dodal Golob.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin