SiolNET. Posel danes Novice
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ECB bo vztrajala pri višanju obrestnih mer

0,93

termometer

Christine Lagarde | Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde priznava, da ima trenuten razvoj dogodkov mnogo hujše razsežnosti, kot so jih pričakovali. | Foto: Reuters
Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde priznava, da ima trenuten razvoj dogodkov mnogo hujše razsežnosti, kot so jih pričakovali. Foto: Reuters

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je danes ponovila odločenost ECB, da ukrepa in zajezi rekordno inflacijo. "Naredili bomo, kar bo treba. To pomeni zvišanje obrestnih mer na naslednjih nekaj zasedanjih Sveta ECB," je dejala danes v Frankfurtu.

Če ECB ne bo izpolnila svojega mandata za zagotovitev cenovne stabilnosti, bo to še bolj prizadelo gospodarstvo, je po poročanju tujih tiskovnih agencij prepričana Lagarde.

Osrednja denarna ustanova v območju z evrom, ki ima sedež v Frankfurtu, ima sicer cilj inflacijo držati stabilno pri okoli dveh odstotkih. Avgusta so se cene življenjskih potrebščin v državah z evrom na letni ravni zvišale za 9,1 odstotka.

Inflacijo že mesece poganjajo naraščajoče cene energije in ozka grla v dobavnih verigah.

Varuhi evra so dolgo ocenjevali, da je naraščajoča inflacija začasna težava, poleg tega jih je skrbelo, da bi prehitro zaostrovanje dolgo razrahljane denarne politike zatrlo gospodarstvo.

Lagarde je to zdaj označila za "napovedovanje napak". Trenuten razvoj dogodkov ima mnogo hujše razsežnosti, kot so jih pričakovali, je priznala.

Ključna obrestna mera v območju evra je po julijskem in septembrskem obsežnejšem zvišanju zdaj pri 1,25 odstotka. Naslednje zasedanje guvernerjev centralnih bank držav z evrom je predvideno za 27. oktober.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin