Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
14. 10. 2016,
4.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

3

Natisni članek

Palladio Finanziara Cimos

Petek, 14. 10. 2016, 4.43

6 let, 6 mesecev

Cimos za 110 milijonov evrov v italijanske roke

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

3

Cimos | Foto Tomaž Primožič/FPA

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Prodaja Cimosa je v sklepni fazi. Po dolgotrajnih pogajanjih med konzorcijem prodajalcev in italijanskim skladom Palladio Finanziara so ti danes podpisali prodajni sporazum. Vrednost transakcije znaša 110 milijonov evrov, Italijani pa so za nakup odšteli le 100 tisoč evrov. Preostalo  predstavljajo obveznosti do bank.

"Ocenjujem, da je prodaja Cimosa dobra za prihodnji razvoj podjetja in zaposlene. V zadnjem obdobju je Cimos zaradi velike količine dolga izgubljal naročila in nastajala je velika poslovna škoda. Cimos bo ob prodaji dobil kapitalsko močnega lastnika, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje podjetja in povrnil zaupanje naročnikov," prodajo največjega primorskega podjetja tujcem komentira finančni analitik Domen Granda iz Gorenjske borznoposredniške hiše GBD.

Kljub majhni kupnini Domen Granda iz GBD meni, da je ta sprejemljiva, saj se bo ohranilo pet tisoč delovnih mest v regiji. | Foto: Osebni arhiv Kljub majhni kupnini Domen Granda iz GBD meni, da je ta sprejemljiva, saj se bo ohranilo pet tisoč delovnih mest v regiji. Foto: Osebni arhiv

Verjame, da je v ozadju zelo verjetno interes, da se podjetje prestrukturira in proda strateškemu lastniku. "Menim, da je kljub temu tudi minimalna kupnina sprejemljiva, saj se bo ohranilo pet tisoč delovnih mest v regiji," pravi Granda.

Prodaja bo zaključena šele prihodnje leto

Konzorcij prodajalcev 92-odstotnega deleža Cimosa na čelu z DUTB je danes z družbo TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria, podpisal pogodbo o prodaji deleža. Vrednost transakcije znaša 110 milijonov evrov, posel pa bo predvidoma zaključen v prvem četrtletju 2017. Za uspešen konec transakcije bo treba izpolniti več odložnih pogojev.

Dokler ne bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji, ne bo plačila (sicer simbolične) kupnine in posledično preknjižbe delnic Cimosa v last italijanskega sklada.  | Foto: Matej Leskovšek Dokler ne bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji, ne bo plačila (sicer simbolične) kupnine in posledično preknjižbe delnic Cimosa v last italijanskega sklada. Foto: Matej Leskovšek

Kaj vse je še odprto

Pred tem bo treba pridobiti oziroma doseči:
•    dogovor glede 20-milijonske tožbe hrvaške slabe banke (DAB),
•    soglasje vseh 11 bank, ki terjatev nimajo zavarovanih,
•    dovoljenja agencije za varstvo konkurence (AVK) v Sloveniji in drugih državah, v katerih posluje Cimos,
•    odločitev Evropske komisije, ali pri prodaji niso kršena pravila o nedovoljeni državni pomoči pri reševanju Cimosa pred stečajem.


Morda vas zanima še:

Cimos visi na nitki. Bodo pet tisoč služb rešili Italijani?

Ključni dnevi za nekdaj koprski ponos Cimos: Bosanca nočejo, Italijanom dajejo prednost

V Cimosu sprejeli ponudbo Italijanov

Dvojna plačila nemškim strokovnjakom v Cimosu

Šok za prodajalce Cimosa


Glavna ovira pri prodaji je, kot smo večkrat poročali, hrvaška tožba. Gre za poplačilo bančnih posojil, ki sta jih pri Riječki banki v 90. letih najela Cimosova obrata v Buzetu in Roču v Istri, matična družba Cimos pa naj bi leta 1999 priznala obstoj obveznosti. Vrednost tožbe skupaj z obrestmi znaša blizu 60 milijonov evrov, zaradi tega pa so Cimosu tudi začasno zamrznili premoženje na Hrvaškem.

Čakanje na novo hrvaško vlado

Čeprav naj bi se na hrvaški strani zavedali, da je od sporazuma odvisna usoda celotnega Cimosa, s tem pa nadaljnja proizvodnja v obratih na Hrvaškem, v katerih je zaposlenih okoli 1.300 ljudi, so se pogovori zaradi nedavnih volitev zavlekli.

V njihovem interesu je namreč, da Cimos tudi pod novim italijanskim lastnikom ohrani poslovanje na Hrvaškem ter po možnosti dodatno zaposluje in vlaga v proizvodne zmogljivosti.

Italijani uradno še niso lastniki

Dokler ne bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji, ne bo plačila (sicer simbolične) kupnine in posledično preknjižbe delnic Cimosa v last italijanskega sklada. Do takrat ta (še) ne sme prevzeti upravljanja koprske družbe.

Zaradi tega se je bodoči lastnik Cimosa s konzorcijem prodajalcev tudi dogovoril o tem, kako bo potekalo upravljanje v vmesnem obdobju. Po naših informacijah naj bi obe strani nadzirali delovanje uprave pod vodstvom Gerda Rosendahla.

Če bo šlo v prihodnjih tednih oziroma mesecih kaj narobe ali pa ne bo sklenjen dogovor s Hrvati, lahko prodaja Cimosa pade v vodo, Palladio Finanziara pa se lahko umakne iz posla. Ob tem velja opozoriti, da so ves ta čas imeli vpogled v drobovje Cimosa.

Izgubljena leta za Cimos

Čeprav Italijani uradno še niso lastniki Cimosa, naj bi dogovor pomiril njegove ključne kupce. Po naših informacijah je bila velika večina naročil za leti 2017 in 2018 odvisna od uspešnosti privatizacije. Da jih bodo sposobni izpolniti, bodo potrebovali precejšnja sveža sredstva, ki jih bo po dogovoru zagotovil italijanski sklad.

Kljub temu sta dolgotrajno reševanje in nejasna usoda pustila nepopravljive posledice, ki bodo pomembno vplivale na delovanje Cimosa v prihodnjih nekaj letih. Cimos v zadnjem obdobju ni sklenil kakšne večje pogodbe, pri čemer v njegovi dejavnosti razvojni cikli novih izdelkov znašajo tudi sedem let. Preden se bo vrnil na predkrizno raven, bo torej minilo precej časa.

 

Ne spreglejte