SiolNET. Posel danes Novice
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo na pošti decembra spet stavkali?

0,20

termometer

Pošta Slovenije
Delavci pričakujejo potrditev božičnice, sicer bodo stavkali. Foto: STA

Potem ko sta Sindikat poštnih delavcev (SPD) in vodstvo Pošte Slovenije prejšnji teden po dveh dneh stavke dosegla dogovor o zvišanju mase plač za zaposlene v poštnem prometu, s stavko zdaj grozi še Sindikat delavcev prometa in zvez (SDPZ). Drugi reprezentativni sindikat namreč od nadzornega sveta pričakuje potrditev božičnice, sicer bodo stavkali.

Kot so danes sporočili iz omenjenega sindikata, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in se zadnji stavki ni pridružil, saj je ocenil, da je februarja sklenjeni dveletni dogovor dober in ga delodajalec izvaja, bo nadzorni svet Pošte Slovenije na ponedeljkovi seji med drugim odločal tudi o božičnici, od česar je odvisna napoved še druge stavke.

Pošta. Intereuropa. Posel danes Pošta Slovenije z namero za prevzem Intereurope

Vztrajajo, da se zaposlenim izplača božičnica

Že ob prekinitvi stavke prejšnji teden so v SDPZ povedali, da težave v omenjenem državnem podjetju še niso rešene. Poslovodstvo so zato že pred časom pozvali, naj delavcem izplača del plače za poslovno uspešnost vsaj v višini tiste, ki so jo prejeli zaposleni v koprski Intereuropi, ki jo je Pošta nedavno prevzela, torej okoli 500 evrov.

Čeprav so v sindikatu doslej vztrajali pri ohranitvi februarja sklenjenega dogovora med socialnimi partnerji, so hkrati napovedali, da bodo pritisk zaostrovali, če bo dogovor poslovodstvo kršilo in torej do konca leta ne bo zaposlilo 312 novih delavcev. Ob tem tudi vztrajajo, da se delavcem izplača božičnica, saj da so delavci vseskozi s svojim trudom reševali pomanjkanje sodelavcev in odločilno prispevali k temu, da bo družba tudi letos poslovala z dobičkom.

nalivno pero Posel danes Poštarji so se pogajali za višje plače, vodstvo pa si je kupilo drago pero #video

Če bodo stavkali, bo poštni promet spet moten

O morebitnem izplačilu poslovne uspešnosti zaposlenim na Pošti in v njenem invalidskem podjetju bo, kot že rečeno, v ponedeljek odločal nadzorni svet, sindikat pa je nadzornike že seznanil s tem, da je od njihove odločitve odvisna morebitna ponovna napoved stavke in ostale sindikalne aktivnosti. V tem primeru se lahko zgodi, da bo decembra poštni promet spet moten, opozarjajo v SDPZ.

Prejšnji teden sklenjeni dogovor s Sindikatom poštnih delavcev predvideva, da bodo poleg 312 novo zaposlenih v letu 2019 do konca marca 2020 dodatno povečali število zaposlenih v poštnem prometu za 35 delavcev, nato pa na podlagi dogovorjenih kadrovskih kazalnikov prilagajali število zaposlenih.

Maso plač za delavce v poštnem prometu od prvega do vključno sedmega tarifnega razreda so povečali za 7,5 milijona evrov, ob tem pa so se dogovorili, da tudi naslednje leto – enako kot letos – ostaneta dve referenčni obdobji za izplačilo presežkov ur, in sicer od januarja do konca junija ter od julija do konca leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin