SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Apple prvi na svetu vreden 2000 milijard dolarjev

0,02

termometer

iPhone Apple | Še v začetku leta je bila Applova delnica vredna okoli 300 dolarjev, nato pa se je tečaj hitro povzpel.  | Foto: Reuters
Še v začetku leta je bila Applova delnica vredna okoli 300 dolarjev, nato pa se je tečaj hitro povzpel. Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je danes postal prvo podjetje na svetu s tržno kapitalizacijo dva tisoč milijard dolarjev. Gre za zadnjega v vrsti dokazov, da je pandemija covid-19 tehnološkim velikanom pomagala k uspehu.

Delnica Appla se je v današnjem jutranjem trgovanju v New Yorku podražila za več kot odstotek in dosegla najvišjo raven pri 468,65 dolarja. S tem je podjetje podrlo še en mejnik. Marca 2018 je namreč postalo prvo podjetje, vredno tisoč milijard dolarjev.

Še v začetku leta je bila Applova delnica vredna okoli 300 dolarjev, nato pa se je tečaj hitro povzpel. K temu je pripomogel tudi poceni denar, s katerim je ameriški finančni trg poplavila ameriška centralna banka Federal Reserve.

Applu med največ vrednimi družbami na svetu sledijo drugi tehnološki velikani, kot so Amazon, Microsoft in Googlova krovna družba Alphabet, katerih tržna kapitalizacija prav tako presega tisoč milijard dolarjev, poroča STA.

Apple iPhone Digisvet Apple razkril največjo novost po smrti Steva Jobsa

Med pandemijo močno povečali prodajo svojih izdelkov

Applu med največ vrednimi družbami na svetu sledijo drugi tehnološki velikani, kot so Amazon, Microsoft in Googlova krovna družba Alphabet, katerih tržna kapitalizacija prav tako presega 1000 milijard dolarjev.

A vendarle uspeva podjetju z logotipom v obliki jabolka presegati rivale. Med aprilom in junijem letos je Apple povečal dobiček za osem odstotkov na 11,2 milijarde dolarjev, prihodki pa so se zvišali za 11 odstotkov na 59,7 milijarde dolarjev.

Med pandemijo novega koronavirusa se je močno povečala prodaja Applovih izdelkov, dodatkov in storitev. Tehnološki gigant je nekoliko povečal prodajo iphonov, bistveno pa se je povečala prodaja tabličnih računalnikov Ipad in računalnikov Mac, prav tako je prodal več storitev, kot so aplikacije in digitalne vsebine.

"Apple je noro uspešen pri izgradnji svojih platform. Za dejstvo, da je prodaja iphonov dosegla vrh, odtehta z izgradnjo produktov, ki jih dopolnjujejo, in storitev, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo," je ocenil analitik družbe Techsponential Avi Greengart. "Vse se vrne v Applov krog."

324324 Digisvet Apple po tiho predstavil novi iPhone

Mnogi zasluge za uspeh pripisujejo direktorju Timu Cooku

Mnogi strokovnjaki velike zasluge za uspeh Appla pripisujejo njegovemu glavnemu izvršnemu direktorju Timu Cooku, ki je ob rasti Applovih delnic letos postal milijarder. Cook je podjetje prevzel malo pred smrtjo ustanovitelja, legendarnega Steva Jobsa, leta 2011.

Čeprav se Cook ne more pohvaliti z večjimi izumi, mu pripisujejo zasluge za to, da podjetje pelje po zelo jasni poti in ohranja njegovo kulturo. "Njemu gre veliko zaslug za to, da je iztisnil največ iz invencij Steva Jobsa," je ocenila analitičarka Laura Martin iz Needham & Company.

Donald Trump Digisvet Ameriški predsednik nad Apple: ali je zasebnost nad javno varnostjo?

Tehnološki giganti naj bi imeli preveč moči

Applova rast je sicer umeščena v širše okolje, kjer se delnice tehnoloških podjetij krepijo. Zaradi pandemije covida-19 je namreč vse več dela od doma, od doma poteka šolanje, zaradi ohranjanja družbene distance pa ljudje v domovih preživljajo tudi več prostega časa. Indeks tehnoloških podjetij Nasdaq je letos že 20-krat podrl rekord, nazadnje v torek.

Velika vrednost in s tem tudi moč Appla in drugih tehnoloških gigantov pa dviguje tudi obrvi, med drugim v ameriškem kongresu. Prvi možje Amazona, Facebooka, Googla in Appla, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai in Cook so se morali konec julija v kongresu braniti pred očitki, da njihova podjetja zlorabljajo moč in s tem onesposabljajo konkurenco. "Povedano enostavno; imajo preveč moči," je takrat poudaril demokrat David Cicilline.

Analitiki pričakujejo, da bo Apple skupaj z drugimi velikani v prihodnje podvržen strožjemu nadzoru, ni pa še jasno, kako lahko politika vpliva na njegovo delovanje. Nekateri ocenjujejo, da bi se lahko pritisk povečal, če na letošnjih ameriških predsedniških volitvah slavi demokratski kandidat.

Težavo za Apple predstavlja tudi zaostrovanje napetosti med ZDA in Kitajsko, saj Apple na Kitajskem ne le proizvaja iphone in druge izdelke, ampak je Kitajska tudi njegov pomemben prodajni trg.

Apple Digisvet Slovenec v težave spravil veliki Apple #video pametni telefon Digisvet Na svetovnem vrhu brez sprememb: Samsung, Huawei in Apple še naprej vodijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin