Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
24. 5. 2017,
16.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Nik Vene Kickstarter Kefirko Andrej Glažar Marko Borko

Sreda, 24. 5. 2017, 16.25

6 let, 6 mesecev

Slovenska ideja znova navdušila Kickstarter

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Marko Borko in Andrej Glažar sta se na platformo za množično financiranje prvič odpravila leta 2014 z izvirno napravo za izdelavo kefirja. Tri leta pozneje pa sta uspeh ponovila – z napravo kefirko za pripravo sira. Ta je v prvih 16 dneh za več kot 300 odstotkov presegla zastavljen cilj.

Naprava za pripravo domačega sira kefirko je izdelana s pomočjo 3D-tiskalnika.

V nekaj dneh presegli načrt

Po 16 dneh od začetka kampanje jih je za zdaj podprlo več kot 1.100 ljudi, ki so jim namenili več kot 52 tisoč evrov. Njihov cilj je bil postavljen pri 13.400 evrih, ki so ga presegli v 30 urah od objave kampanje.

Cena kefirka za pripravo sira je bila za prve podpornike 17 evrov, zdaj pa je treba zanj odšteti med 19 in 23 evrov. Produkt bodo uporabniki dobili decembra letos ali v januarju prihodnje leto.

Za kefirkom stoji podjetje Borgla iz Maribora, v katerem imajo delež Andrej Glažar (45 odstotkov), Marko Borko (45 odstotkov) in Flamler Walter (10 odstotkov). V lanskem letu so po podatkih poslovnega asistenta bizi.si ustvarili 138 tisoč evrov prihodkov, kar je več kot 60-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2015, ter ustvarili nekaj več kot 11 tisoč evrov čistega dobička.


Tri leta delali zastonj, nato v 20 urah zaslužili 80 tisoč dolarjev 

Lani najuspešnejši projekt na Kickstarterju ne obstaja več


Za uspehom kefirka stojita tudi Marko Borko in Andrej Glažar. | Foto: Kickstarter Za uspehom kefirka stojita tudi Marko Borko in Andrej Glažar. Foto: Kickstarter

Leta 2014 zbrala 43 tisoč evrov

Novembra 2014 se je na Kickstarterju začelo zbiranje prednaročil kefirka, preproste naprave za izdelavo kefirja. Za cilj so si postavili vsaj 30 tisoč dolarjev (dobrih 24 tisoč evrov), na koncu pa se je številka ustavila pri slabih 53 tisočakih (dobrih 43 tisoč evrov). Kefirka, ki ga lahko uporabljamo tudi kot kalilnik semen ali ožemalnik citrusov, je podprlo 1.137 podpornikov.

Kako deluje kefirko?

Kakšen je bil razvoj kefirka? | Foto: Kickstarter Kakšen je bil razvoj kefirka? Foto: Kickstarter Sestavljen je iz več delov. Posoda je narejena iz stekla, preostali deli pa so plastični, vendar ne vsebujejo BPA. Uporaba je po besedah zasnovalcev zelo preprosta, saj ne potrebuje drugih dodatkov: v posodo nalijemo kefir, nato pa ga, odvisno od želja, pustimo odcejati – nekaj ur ali čez noč, od tega je odvisna trdota.

Mogoča je uporaba drugih vrst sirov, mogoče pa je pripraviti celo napitke, kot so kava, čaj ali ledeni čaj.

"Ljudje, ki cenijo domačo pripravo hrane, vedno iščejo nove načine za pripravo obrokov iz sestavin, ki jih izberejo sami. Zdaj lahko sami doma pripravijo celo probiotični sir brez uporabe siril in drugih dodatkov," je ob začetku kampanje dejal Marko Borko, eden od ustanoviteljev podjetja Borka.

Skupaj so v razvoj svojega drugega produkta vložili dve leti dela, zelo hitro po prijavi na svetovno platformo za množično financiranje pa so tudi dosegli in že presegli zastavljen cilj.

Pred tem je Slovencu že uspelo prepričati dvakrat

Pred dvojnim uspehom kefirka je podoben podvig uspel tudi Niku Venetu. Temu je v dveh poskusih uspelo prepričati podpornike na Kickstarterju z napeljevalcem S-holder, ki skrbi, da srajce ostanejo zatlačene v hlačah.

Ne spreglejte