SiolNET. Posel danes
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Krka povečala čisti dobiček

0,23

termometer

Jože Colarič
Foto: STA

Skupina Krka je v prvih devetih mesecih letos vknjižila za 928,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in največja devetmesečna prodaja v Krkini zgodovini.

Krka je v devetmesečju prodala za 887,4 milijona evrov izdelkov in storitev. Njen čisti dobiček je dosegel 106,3 milijona evrov, kar je 47 odstotkov več od primerljivega lanskega dobička, je sporočila Krka.

Skupina Krka je 93 odstotkov celotnih prihodkov od prodaje ustvarila na trgih zunaj Slovenije. Največja prodajna regija skupine je bila Vzhodna Evropa z 271,4 milijona evrov in 29,2-odstotnim deležem v skupni prodaji. Glede na primerljivo lansko obdobje so v tej regiji dosegli največjo absolutno rast prodaje (za 41,4 milijona evrov) in največjo relativno rast prodaje (za 18 odstotkov).

Ključno je bilo uspešno poslovanje v Rusiji, ki je najpomembnejši trg, so poudarili v Krki. V Rusiji je farmacevt prodal za 186,1 milijona evrov izdelkov, kar je dobro petino več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Ohranila vodilno mesto med ponudniki zdravil

Druga po prodaji je bila za Krko regija Srednje Evrope s 24,4-odstotnim deležem, tukaj je skupina dosegla osemodstotno rast. Vodilni trg je bila Poljska. Sledila je regija Zahodne Evrope s 23,5-odstotnim deležem v prodaji ter triodstotnim zvišanjem obsega. Največ je Krka tukaj prodala v Nemčiji, Franciji in Španiji.

Na slovenskem trgu je skupina vknjižila 66,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar predstavlja 7,2-odstotni delež v skupni prodaji. Rast prihodkov od prodaje je bila štiriodstotna, Krka pa je z devetodstotnim tržnim deležem ohranila vodilno mesto med ponudniki zdravil na slovenskem trgu, so dodali.

Skupina Krka je prodala za 768,2 milijona evrov zdravil na recept, desetino več kot v enakem lanskem obdobju, kar predstavlja 82,8-odstotni delež v prodaji skupine Krka. Prodaja se je povečala v vseh regijah, najbolj pa v regijah Vzhodna Evropa (za 18 odstotkov), Čezmorska tržišča (za deset odstotkov), Srednja Evropa (za devet odstotkov) in Zahodna Evropa (za šest odstotkov).

Čisti dobiček višji za 37 odstotkov

Dobiček iz poslovanja skupine Krka v višini 149,2 milijona evrov je bil za polovico večji kot v primerljivem lanskem obdobju. Dobiček pred davkom je znašal 129,2 milijona evrov in je bil 46 odstotkov večji kot v primerljivem lanskem obdobju. Davek iz dobička je znašal 19,2 milijona evrov, efektivna davčna stopnja pa 14,9 odstotka. Čisti dobiček skupine Krka v višini 110,1 milijona evrov je bil za 37 odstotkov večji kot v enakem lanskem obdobju.

Delež čistega dobička v prodaji skupine Krka v obdobju januar–september 2017 je znašal 11,9 odstotka (delež družbe Krka 12 odstotkov), delež dobička iz poslovanja (EBIT) 16,1 odstotka (delež družbe Krka 16,2 odstotka), delež dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa 24,7 odstotka (delež družbe Krka 23 odstotkov). Donosnost kapitala (ROE), preračunana na celoletno raven, je za skupino Krka znašala 10,1 odstotka (za družbo Krka 9,8 odstotka), donosnost sredstev (ROA), preračunana na celoletno raven, pa 7,7 odstotka (za družbo Krka 7,8 odstotka).

Načrtujejo 153-milijonski dobiček

V prvih devetih mesecih leta 2017 je bilo gibanje ruskega rublja, ki predstavlja ključno valutno izpostavljenost skupine Krka, nestanovitno. Ključni so bili trije dejavniki, in sicer gibanje valutnega para evro in ameriški dolar, gibanje cene nafte ter makroekonomske razmere v Ruski federaciji.

V skupini Krka za prihodnje leto načrtujejo 1,3 milijarde evrov prodaje in 153 milijonov evrov dobička. Število zaposlenih v Sloveniji in tujini nameravajo povečati za dva odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin