Ponedeljek,
6. 9. 2021,
19.57

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

19

Natisni članek

kazen shod RTV Slovenija Ljubljana upravna enota

Ponedeljek, 6. 9. 2021, 19.57

2 leti, 7 mesecev

Zanikovalci koronavirusa dobili prepoved shodov pred RTV #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

19

Upravna enota (UE) Ljubljana je sledila predlogu policije in bo v prihodnje prepovedala vse nadaljnje shode zanikovalcev obstoja novega koronavirusa, ki so v petek vdrli v prostore Radiotelevizije Slovenija (RTVS), so danes za STA potrdili na upravni enoti. Prepoved bo po napovedih vročena organizatorju v torek in takoj potem stopila tudi v veljavo.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je na današnjem sestanku zaposlenih na RTVS povedal, da bo odločba, na podlagi katere je skupina zanikovalcev novega koronavirusa več mesecev protestirala pred poslopjem RTVS v Ljubljani, po zagotovilu načelnika upravne enote še danes odpravljena.

"Vložili smo tudi kazenske ovadbe zoper vse vpletene in upamo, da bo policija te tudi z vso resnostjo obravnavala," je povedal za Televizijo Slovenija. Hkrati obljublja okrepljeno varovanje Televizije Slovenija.

Novice Nasprotniki cepljenja vdrli v studio RTV Slovenija

Nov, strožji režim na RTV

RTV | Foto: STA , Foto: STA , Z RTVS so naknadno sporočili, da so sprejeli dolgoročne načrte za krepitev varnosti. "Zaradi zastarelega varnostnega sistema, ki ne sledi novim okoliščinam, bo v sodelovanju s svetom delavcev sprejet nov varnostni protokol na RTVS, ki bo zaposlenim omogočal večjo varnost," so sporočili. Napovedali so, da bodo za goste in obiskovalce po novem veljali strožji pogoji za vstop in gibanje po prostorih.

Kot je razbrati s portala eUprava, je imela skupina prijavljene shode pred RTVS v Ljubljani vsak dan do konca letošnjega leta. Prijavljeni so pod geslom Miroljubno zborovanje za osvoboditev, očiščenje, preporod RTV SLO in Slovenije.

Policija je predlagala njihovo prepoved že julija, ko so protestniki že kršili javni red in mir, a upravna enota takrat ni sledila njenemu predlogu.

"UE Ljubljana je predlog za prepoved javnega shoda pregledala in v ta namen 30. julija sklicala ustno obravnavo z namenom ugotovitve resničnega dejanskega stanja. Na ustni obravnavi je organizator časovno opredelil javni shod, prireditveni prostor ter navedel način varovanja in čas trajanja javnega shoda. Glede na to in ker Policijska postaja Ljubljana Center v predlogu za prepoved ni navedla konkretnih razlogov, zaradi katerih bi bila na javnem shodu ogrožena življenje in zdravje ljudi, UE Ljubljana ni mogla slediti predlogu za prepoved javnega shoda," so pojasnili na upravni enoti.

RTV Slovenija
Novice Namestnik predsednika nadzornega sveta RTV Borut Rončevič vložil tožbo

Upravna enota z jutrišnjim dnem prepovedala shod

Po petkovem vdoru skupine v stavbo RTVS je policija znova vložila predlog za prepoved teh shodov, in kot kaže, je tokrat dovolj razlogov za takšen ukrep. "Na današnji dan je policija ponovno podala predlog za prepoved shoda, ki ga je ustrezno utemeljila. Temu predlogu bo Upravna enota Ljubljana sledila in zaradi nujnosti postopka z jutrišnjim dnem prepovedala shod," so za STA še pojasnili na upravni enoti.

Vodstvo RTVS se bo v sredo sestalo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Razpravljali bodo o možnosti odkupa zemljišča ob stavbi RTVS, kar bi omogočilo postavitev varnostne ograje, je še poročala Televizija Slovenija. Naknadno so z RTVS sporočili, da so prošnjo za odkup zemljišča na Jankovića že naslovili.

Rončevič in Tomšič
Novice Puč SD na RTV Slovenija

Troha in somišljeniki v petek vdrli v prostore RTV

Skupina protestnikov, ki nasprotuje trenutnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je v petek zvečer vdrla v prostore RTVS, pri čemer jim je uspelo vdreti v studio informativnega programa. Šlo naj bi za gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije pod vodstvom Ladislava Trohe, ki pred stavbo RTVS tedensko protestira od spomladi.

Policisti so na petkovem dogodku po navedbah ljubljanske policijske uprave ugotovili 44 kršitev javnega reda in miru, 18 kršitev zakona o zasebnem varovanju, 26 kršitev zakona o javnih zbiranjih ter dve kršitvi zakona o osebni izkaznici. Sicer še naprej zbirajo obvestila in bodo v primeru dodatnih ugotovitev ukrepali skladno z zakonodajo, pravijo.

RTVS se je v sporočilu za javnost zahvalila vsem, ki so ji javno izrekli podporo, in avtonomnemu, svobodnemu delovanju slovenskih medijev. So pa izrazili obžalovanje, da so nekateri po mnenju RTVS nesprejemljiv in zavržen dogodek izkoristili za namigovanje na družbenih omrežjih, da so za incident odgovorni novinarji ali drugi zaposleni. Tovrstne namige na RTVS ostro obsojajo in zagotavljajo, da njihovi novinarji delajo neodvisno, strokovno in verodostojno. "Petkov incident je pokazal, kako hitro se lahko besede sprevržejo v dejanja, in moralna odgovornost tistih, ki objavljajo tovrstne zapise, je velika," so še sporočili z RTVS.