SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ženske so krive za posilstva (video)

1

termometer

Madžarska policija je posnela video, v katerem ženske poziva, naj preprečijo posilstva.

Lani je angleški poslanec dejal, da so za posilstva krive ženske, ker nosijo preozka krila, in sprožil plaz ogorčenja. Zdaj pa so na Madžarskem posneli serijo oglasov proti nasilju, v katerih namigujejo, da so za posilstva s svojim vedenjem krive ženske.

Tri oglase so naročili v policijskem okrožju Baranya, premierno pa so jih predvajali v kinematografih v mestu Pecs. Z oglasi so želeli javnost opozoriti na naraščajoče nasilje nad ženskami, zato so kopije oglasov poslali tudi v lokalne šole. V oglasih nastopa manekenka Fanni Weisz, ki je tudi uradni obraz mesta Pecs.

Bodite odgovorne in se ne zabavajte Toda ob predvajanju so oglasi naleteli na hudo kritiko. Prikazujejo tri dekleta, ki se lepo oblečena in naličena odpravijo na zabavo, kjer pijejo, plešejo in se spogledujejo. Ob odhodu eno od njih na temni ulici napade in posili neznanec. Slogan oglasa je: "Bodite odgovorne, to lahko preprečite."

Najbolj glasno so protestirale ženske organizacije. Združenje madžarskih žensk je začelo s spletno peticijo, s katero policijo pozivajo, naj raje posname edukativne oglase, v katerih nagovarjajo napadalce, ne pa žrtev.

V izjavi za javnost so v organizaciji zapisali, da ženske niso posiljene zaradi oblek, ki jih nosijo. "Policija želi preventivo pred napadi pripisati žrtvam, kar pomeni tudi, da imajo napadalci več možnosti, da se izognejo kazni, saj so vendar za vse krive ženske same," so še zapisali.

"Kot v mehkem erotičnem filmu" "Oglasi prikazujejo žensko seksualnost skoraj tako kot v mehkih erotičnih filmih," je za Guardian ogorčeno dejala Éva Cserháti iz organizacije Ženske proti nasilju: "Ženske se očitno ne bi smele zabavati, ker naj bi bilo to provokativno vedenje." Po njenem mnenju oglasi namenoma širijo skrajno konservativne in patriarhalne ideje.

Prav tako pa opozarja, da je problematično tudi prikazovanje napadalca kot neznanca na temni ulici, saj večino napadalcev žrtev pozna, prihajajo namreč iz kroga družine ali prijateljev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin