Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 5. 2018,
14.02

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Rusija strup novičok Miloš Zeman

Petek, 4. 5. 2018, 14.02

5 let, 11 mesecev

Zeman priznal, da je novičok razvijala tudi Češka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Miloš Zeman | Foto Reuters

Foto: Reuters

Češki predsednik Miloš Zeman je v četrtek v pogovoru za televizijo Barrandov izjavil, da je tudi Češka v laboratorijih eksperimentirala z živčnim strupom iz skupine novičok. "Količina izdelanega strupa je bila domnevno majhna in po poskusu je bil strup tudi uničen," je dejal Zeman.

Živčni strup iz skupine novičok je bil po navedbah britanskih preiskovalcev uporabljen v napadu na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo Skripal v začetku marca v Salisburyju v Veliki Briataniji.

Po besedah češkega predsednika naj bi bila v napadu na Skripala uporabljena snov A-234, medtem ko so na Češkem delali s snovjo A-230.

Zeman: Hinavsko bi bilo, če bi se delali, da se ni zgodilo nič

Poskus naj bi na Češkem opravili novembra lani v vojaškem raziskovalnem inštitutu Brno. "Vemo, kje, vemo, kdaj, torej bi bilo hinavsko, če bi se delali, da se ni nič zgodilo," je še dejal 73-letni Zeman, ki se je pri tem skliceval na novo poročilo češke vojaške obveščevalne službe.

Delo z novičokom so danes potrdili tudi na češkem obrambnem ministrstvu. Pojasnili so, da so ga proizvedli v posebnem laboratoriju v okviru strogih varnostnih ukrepov, testirali pa so ga v okviru posebne vaje bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo. Strupa niso nikoli skladiščili in so ga po testiranjih nemudoma uničili, so še sporočili.

Po mnenju strokovnjakov je na svetu le nekaj laboratorijev, ki so usposobljeni za delo s tako nevarnimi živčnimi strupi, kot je novičok. Velika Britanija je odgovornost za napad na Skripala pripisala Rusiji, kar ta odločno zavrača.

Moskva: Strup so razvijali tudi v drugih državah

Rusija je danes presodila, da je Zeman s svojimi izjavami potrdil njihove domneve glede napada. Obtožbe Velike Britanije niso utemeljene, saj so strup razvijali tudi v drugih državah, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva je hkrati kritizirala London, ker jim ta še vedno ni omogočil dostopa do Julije Skripal, ki je že odšla iz bolnišnice, in ker britanske oblasti ruskim preiskovalcem ne dovolijo sodelovati pri preiskavi napada.

Ne spreglejte