Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2016,
10.05

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

ameriške volitve ZDA Donald Trump Hillary Clinton

Sobota, 8. 10. 2016, 10.05

7 let, 6 mesecev

WikiLeaks z novimi objavami proti Hillary Clinton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Spletna stran WikiLeaks je v petek objavila prepise ukradene elektronske pošte med sodelavci demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, iz katerih so razvidne nekatere podrobnosti njenih govorov bankirjem z Wall Streeta. Clintonova teh govorov do zdaj ni hotela objaviti.

WikiLeaks že dlje časa objavlja informacije o Hillary Clinton, ki jih je pridobil s pomočjo hekerjev. Zadnja objava je prišla na dan skoraj istočasno s politično atomsko bombo Washington Posta, ki je na svoji spletni strani objavil izjave republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa iz leta 2005 o tem, kako si lahko kot slavna osebnost privošči spolne odnose z vsemi ženskami, ki si jih želi, in da jih lahko brez težav grabi za spolovila.

Razkritje si je pred časom želel tudi Sanders

Resne politične teme v ameriškem medijsko-političnem ozračju nimajo niti najmanjše možnosti, da preglasijo to, o čemer je govoril Trump. Zadnje objave WikiLeaksa bi lahko Clintonovi morda škodile v času boja za demokratsko predsedniško nominacijo proti socialistu Bernardu Sandersu, zdaj pa gre za lov na sredinske volivce. Sanders si je zelo prizadeval, da Clintonova objavi svoje govore pred bankirji, vendar mu tega ni uspelo doseči. Zdaj to dela WikiLeaks, ko si Sanders tega nikakor ne želi, ker podpira Clintonovo proti Trumpu.

Kaj piše v objavljeni elektronski pošti

Clintonova je bankirjem Goldman Sachsa leta 2014 govorila, da je v mladosti dobro živela zaradi očeta podjetnika, čeprav ni bila bogata, kot je zdaj z možem Billom Clintonom. Povedala je tudi, da so verjetno insajderji z Wall Streeta najbolje opremljeni za reformo Wall Streeta, brez katerega ni mogoče voditi uspešne nacionalne politične kampanje.

Objavljene so tudi njene pritožbe nad medijskim poročanjem o donacijah Clintonovi fundaciji in med drugim izjave zaposlenim v brazilski banki o tem, da si želi, da bi ZDA imele zdravstveni sistem, kot ga ima Kanada, da bi imela celotna ameriška celina odprte meje in skupni trg z enakimi možnostmi za vse ljudi ter prihodnost zelene energije.

Nekoč je razpravljala tudi o potrebi, da se loči zasebno in javno v politiki, ki je, po njenih besedah, nekaj podobnega izdelavi klobas. Tega nihče ne gleda rad, čeprav ima rad končni izdelek. Zaradi tega morajo imeti politiki javno in zasebno stališče o določenih vprašanjih. S tem je med drugim mislila na pogajanja o sporazumih.

Predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je sporočil, da objave kažejo, kakšna je v resnici Clintonova. "Resnica je ta, da je osebnost, ki jo Clintonova kaže med kampanjo, popolna prevara. Kako jo lahko Sanders in podobno misleči demokrati še vedno podpirajo?" se sprašuje Priebus.

Volilni štab kandidatke ni potrdil pristnosti objavljenega in nima komentarja. Vlada predsednika Baracka Obame je v petek Rusijo naravnost obtožila, da želi vplivati na ameriške volitve s krajami in objavami podatkov, demokrati pa se zanašajo na to, da bodo objave razvodenele zaradi tega, kdo jih je spravil na dan. Obenem jim je v pomoč tudi Trump.

Ne spreglejte