SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Washington odpravil smrtno kazen

0,13

termometer

pravni nasvet kladivo profil
Foto: Thinkstock

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Washington je v četrtek soglasno odpravilo smrtno kazen. Ocenilo je, da se je ta izrekala samovoljno in rasistično. S tem je moratorij na smrtno kazen, ki je v tej zvezni državi veljal od leta 2014, postal trajen, Washington pa je postal 20. zvezna država ZDA, ki je odpravila smrtno kazen.

Vrhovno sodišče Washingtona je odločitev sprejelo po tem, ko je odločalo v primerih osmih obsojencev na smrt, ki se jim je smrtna kazen izrekala neenakomerno, odvisno od kraja zločina, stalnega bivališča obsojenca, proračunskih virov države in tudi rase. Predsednica vrhovnega sodišča je vsem osmim kazen znižala na dosmrtni zapor.

Temnopoltim pogosteje smrtna kazen

Nasprotniki smrtne kazni so sicer že več let opozarjali na neenakomerno izrekanje smernih kazni. Tako so primeri, kot je množični morilec Gary Ridgeway, dobivali dosmrtne zaporne kazni, medtem ko je bila morilcem za umor enega človeka naložena smrtna kazen.

Raziskava univerze Washington je celo pokazala, da so temnopoltim smrtno kazen izrekali štirikrat pogosteje kot belcem.

Džamal Hašodži Novice Turčija ZDA domnevno predala dokaze o mučenju in umoru savdskega novinarja

Možnost ponovne uvedbe smrtne kazni ostaja

Demokratski guverner Washingtona Jay Insley, ki je nekoč podpiral smrtno kazen, je leta 2014 uvedel moratorij, po odločitvi vrhovnega sodišča države pa je sporočil, da gre za izjemno pomemben trenutek v prizadevanjih za enakomerno in pošteno uporabo pravosodja. Izrekanje smrtne kazni glede na raso po njegovih besedah ne dosega nobenega pravosodnega cilja.

Vrhovno sodišče je sicer dovolilo možnost, da zakonodajno telo Washingtona ponovno uvede smrtno kazen, vendar pa mora to storiti na način, ki ne bo kršil ustave.

Državni senat Washingtona je letos že glasoval za odpravo smrtne kazni, vendar pa predlog ni uspel v predstavniškem domu državnega kongresa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin