Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2014,
8.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina Rusija

Torek, 25. 3. 2014, 8.27

7 let, 12 mesecev

"Vzemimo orožje in pobijmo te preklete Ruse"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko je zvočni zapis njenega pogovora na internetu, v katerem je pozivala k pogromu Rusov, označila za manipulacijo.

Kanal Rossija 1 je objavil zvočni zapis njenega domnevnega pogovora z Nestorjem Šufričem, nekdanjim prvim namestnikom sveta za nacionalno varnost in obrambe Ukrajine, v katerem naj bi zelo čustveno obravnavala razmere na Krimskem polotoku.

"Od Rusije ne bo ostala niti požgana zemlja" "To je šlo čez vse meje, vzemimo orožje v roke in pobijmo te preklete Ruse skupaj z njihovimi voditelji," naj bi med drugim ogorčeno izjavila Julija Timošenko. Napovedala je še, da bo uporabila vse svoje zveze in vsa sredstva, da se bo ves svet postavil proti Rusiji in da od nje ne bo ostala niti požgana zemlja.

Nad preostale ukrajinske Ruse z jedrskim orožjem Na vprašanje Nestorja Šufriča, kaj naj naredijo z osmimi milijoni Rusov, ki so po njegovem mnenju po ruski aneksiji Krimskega polotoka postali odpadniki, pa naj bi Timošenkova dejala, da jih je treba ubiti z jedrskim orožjem.

Timošenkova je na svojem Twitter profilu zapisala, da sta se Šufričem 18. marca res pogovarjala, vendar pa, da so deli njunega pogovora zmontirani. Timošenkova je sicer pred časom v intervjuju za BBC še povedala, da je Črnomorska ruska flota dejavnik nestabilnosti in grožnja Ukrajini.

Ukrajina potrebuje vseplošno ustavno spremembo V Ukrajini je potreben vsesplošni družbeni dialog, v katerega bodo vključene vse regije, je po srečanju z ukrajinskim zunanjim ministrom Andrejem Dešicjo povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na srečanju z Dešicjo poudaril, da Ukrajina potrebuje obsežno ustavno reformo. Ministra sta se sestala ob robu jedrskega vrha v Haagu. Ukrajinski zunanji minister Dešicja pa je povedal, da je bil pogovor namenjen temu, da bi državi obnovili dialog in da bi krizo v odnosih med državama rešili mirno, piše ruska spletna izdaja BBC.

Na vprašanje, ali srečanje z ukrajinskim zunanjim ministrom pomeni tudi rusko priznanje novih ukrajinskih oblasti, je Lavrov povedal le, da so stiki med državama bili in da je to srečanje eno v nizu teh stikov.

Lavrov je ob tem še povedal, da sta se srečala na pobudo ukrajinskega zunanjega ministra, in pred srečanjem še enkrat poudaril, da je šlo na Krimu samo za zaščito ruskih državljanov.

Žirinovski za referendum v zahodnih ukrajinskih pokrajinah Vodja ruskih nacionalistov Vladimir Žirinovski je poljskemu zunanjemu ministrstvu poslal predlog, po katerem bi v petih zahodnih ukrajinskih pokrajinah pripravili referendum z namenom priključitve Poljski.

Madžarski je predlagal, da bi prevzela nadzor nad ukrajinskim Zakarpatjem, Romuniji pa, da priključi Černoviško pokrajino.

V stranki Žirinovskega so potrdili pismo, naslovljeno na zunanja ministrstva omenjenih držav, a pravijo, da ne gre za razdelitev ozemlja, ampak le za izvedbo referenduma. "S tem bi se osrednja Ukrajina osvobodila napetosti, ki je posledica Stalinove politike priključevanja teh ozemelj v nekdanjo Sovjetsko zvezo," so za spletno stran ruskega BBC te predloge argumentirali v stranki Vladimirja Žirinovskega.

Ne spreglejte