Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
25. 12. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

Kathleen Willey Kathy Shelton Paula Jones Juanita Broaddrick Pat Smith angelske mame Donald Trump Ivanka Trump Kellyanne Conway Ann Coulter Tomi Lehren Laura Ingraham volitve v ZDA 2016

Nedelja, 25. 12. 2016, 19.00

6 let, 6 mesecev

Vse Trumpove ženske

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25
Ivanka Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Newyorškega milijarderja Donalda Trumpa so v Belo hiše pripeljale tudi vnete podpornice in sodelavke. Poglejmo nekatere od njih.

Ivanka Trump

Ko je nekaj dni po volitvah izvoljenega predsednika Trumpa poklicala vodja demokratske manjšine v kongresu Nancy Pelosi in ga želela povprašati o njegovi politiki do žensk, je newyorški milijarder svoj telefon takoj izročil hčerki Ivanki, da se je pogovorila s Pelosijevo.



35-letna Trumpova hčerka, ki je zdaj skupaj s svojim možem Jaredom Kushnerjem članica Trumpove tranzicijske ekipe, je bila že pred volitvami odgovorna za nagovarjanje volivk ter za vsa vprašanja, povezana z ženskami in zdravjem žensk. Med drugim je prav ona predstavila očetov program glede obveznega porodniškega dopusta.

Ivanka je podpredsednica oddelka za razvoj in nakupe v družinskem podjetju The Trump Organization, poleg tega ima svojo modno znamko oblačil, nakita, parfumov, sončnih očal ...  | Foto: Reuters Ivanka je podpredsednica oddelka za razvoj in nakupe v družinskem podjetju The Trump Organization, poleg tega ima svojo modno znamko oblačil, nakita, parfumov, sončnih očal ...  Foto: Reuters

Tako kot Melania je tudi Ivanka (ime je dobila po svoji češki materi Ivani Trump, prvi Trumpovi ženi) nekdanja manekenka. Leta 2009 se je poročila s poslovnežem Kushnerjem, ki prav tako kot ona prihaja iz bogate nepremičninsko-gradbene newyorške dinastije, in iz krščanstva prestopila v judovsko vero. Imata tri otroke: hčerko Arabello Rose ter sinova Josepha Fredericka in Theodorja Jamesa

Ivanki, ki jo številni ameriški mediji označujejo za resnično novo prvo damo ZDA, je očetov politični podpornik z Otoka Nigel Farage celo napovedal, da bo čez od 15 do 20 let ameriška predsednica. Glede na to, da v demokratskem taboru številni stavijo na Chelsea Clinton kot prihodnjo kandidatko za predsednico ZDA, lahko mogoče v prihodnosti pričakujemo spopad Ivanke in Chelsea za Belo hišo.

Kellyanne Conway bo v Beli hiši Trumpova svetovalka. | Foto: Reuters Kellyanne Conway bo v Beli hiši Trumpova svetovalka. Foto: Reuters

Kellyanne Conway

"Ne igram golfa in nimam ljubice, zato imam veliko časa v nasprotju s številnimi moškimi," je v intervjuju za Fox Business na vprašanje, ali bo kot mama štirih mladih otrok imela čas za opravljanje nalog Trumpove svetovalke v Beli hiši, odgovorila Kellyanne Conway. Pri tem je zbodla dva nekdanja demokratska predsednika: strastnega igralca golfa Baracka Obamo in prešuštnika Billa Clintona.

Conwayeva, ki bo prav na dan Trumpove inavguracije 20. januarja prihodnje leto dopolnila 50 let, je strokovnjakinja za javno mnenje. Spada v krog milijarderja Roberta Mercerja in njegove hčerke Rebeke Mercer. Ker sta Mercerjeva na začetku volilne kampanje za republikanskega predsedniškega kandidata podpirala teksaškega senatorja Teda Cruza, je Conwayeva najprej vodila super Pac Keep the Promise I (super Paci so odbori, ki zbirajo denar v volilnih kampanjah, op. p.), ki je finančno pomagal Cruzovi kampanji.

Trump s prstom kaže na Conwayevo, kot da bi hotel reči, da je ona zaslužna za njegovo zmago. | Foto: Reuters Trump s prstom kaže na Conwayevo, kot da bi hotel reči, da je ona zaslužna za njegovo zmago. Foto: Reuters

Ko sta Mercerjeva podprl Trumpa, je Conwayeva avgusta postala menedžerka Trumpove kampanje, izvršni direktor spletnega medija Breitbart Steve Bannon pa predsednik kampanje. Kot menedžerka Trumpove kampanje je Conwayeva postala prva ženska v ameriški zgodovini, ki je vodila kampanjo zmagovalnega predsedniškega kandidata. Po volitvah se je dolgo časa ugibalo, kakšna bo njena nova vloga. Pred dnevi jo je Trump imenoval za svojo svetovalko v Beli hiši.

Trumpova muza Ann Coulter je ostra zagovornica gradnje zidu na meji z Mehiko. | Foto: Reuters Trumpova muza Ann Coulter je ostra zagovornica gradnje zidu na meji z Mehiko. Foto: Reuters

Ann Coulter

Ženska, ki navdihuje Donalda Trumpa. Tako je 55-letno komentatorko in pisateljico političnih knjig Ann Coulter lani označila revija The Atlantic. Coulterjeva je ostrega jezika in ne izbira besed, številni ameriški liberalci ji očitajo fanatizem, hujskaštvo in rasizem.

Trump rad prebira njene knjige (ena izmed njenih uspešnic ima provokativni naslov Če bi demokrati imeli možgane, bi bili republikanci). Številne zamisli, zlasti glede strogega nadzora priseljevanja, ki jih naprej izreče Coulterjeva, pozneje prevzame Trump. 

Tako je Coulterjeva, ko je junija lani Trump ob napovedi kandidature dejal, da v ZDA iz Mehike prihajajo posiljevalci, na Twitterju zapisala: "Od koga, mislite, so prišli tisti zabeljeni podatki o mehiških posiljevalskih običajih? Donald Trump je vnaprej dobil moj izvod."

Januarja lani je po terorističnih napadih na uredništvo francoskega satiričnega časopisa Charlie Hebdo predlagala, da bi za nekaj časa zaustavili priseljevanje muslimanov. Podobno stališče je decembra lani po terorističnem napadu v San Bernardinu v Kaliforniji začel zagovarjati tudi Trump.

Laura Ingraham je bila ena od govornic na republikanski nacionalni konvenciji v Clevelandu. | Foto: Getty Images Laura Ingraham je bila ena od govornic na republikanski nacionalni konvenciji v Clevelandu. Foto: Getty Images

Laura Ingraham

53-letna Laura Ingraham je prav tako kot Coulterjeva konservativna politična komentatorka in pisateljica. Do zdaj je napisala pet knjig. Leta 2010 je izdala veliko uspešnico Obamov dnevnik (The Obama diaries), satiro o izmišljenem Obamovem dnevniku, s katero je kritizirala Obamovo administracijo. 

Od leta 2001 ima Ingrahamova, ki je po materini strani poljskega rodu, tudi lastno radijsko oddajo The Laura Ingraham Show. Julija letos je bila ena od govornic na konvenciji republikanske stranke v Clevelandu. Je mama treh posvojenih otrok – hčerke iz Gvatemale in dveh sinov iz Rusije.

Stacey Dash, ki rada izziva s provokativnimi izjavami, kot je tista, da bi bilo treba ukiniti afroameriško televizijo BBT, je njen igralski kolega Marlon Wayans označil za temnopoltega Donalda Trumpa. | Foto: Getty Images Stacey Dash, ki rada izziva s provokativnimi izjavami, kot je tista, da bi bilo treba ukiniti afroameriško televizijo BBT, je njen igralski kolega Marlon Wayans označil za temnopoltega Donalda Trumpa. Foto: Getty Images

Stacey Dash

Se še spomnite najstniške uspešnice iz leta 1995 z naslovom Nimaš pojma (Clueless)? V njej je poleg Alicie Silverstone igrala tudi temnopolta Stacey Dash. Igralka, ki bo prav tako kot Conwayeva 50 let dopolnila na dan Trumpove inavguracije, je postala bolj politično znana osebnost pred volitvami leta 2012, ko je javno podprla republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja

Zaradi podpore Romneyju, ki je kandidiral proti Obami, se je nanjo vsul plaž obtožb in tudi zmerjanj številnih temnopoltih Američanov. Pred letošnjimi volitvami je bila Dasheva poleg Bena Carsona in šerifa iz Wisconsina Davida A. Clarka mlajšega najbolj znana Trumpova temnopolta podpornica.

Tomi Lehren

24-letna Tomi Lehren, ki se je rodila v Južni Dakoti, je sodelavka konservativnega spletnega medija The Blaze. Mlada republikanka je s svojimi videoposnetki, ki jih objavlja na družbenem omrežju Facebook, republikanska zvezda milenijcev, generacije, rojene med letoma 1980 in 2000. 

Njeni videoposnetki imajo na Facebooku večjo gledanost od prispevkov, ki jih je na svojem uradnem Facebookovem računu objavljal Trump. Lehrenova, ki je norveško-nemškega rodu, je na začetku republikanske kampanje naprej podpirala floridskega senatorja Marca Rubia, nato pa prestopila na Trumpov vlak.

Angelske mame

"Moj sin Ronaldo da Silva je bil umorjen 27. aprila 2002. Umoril ga je nezakoniti priseljenec, ki je bil že prej izgnan iz ZDA. Jezi me zato, ker smo mi prišli sem zakonito. Hvala vam, gospod Trump, za vašo podporo. Imate moj glas." 

Tako je 31. avgusta letos v Phoenixu dejala ena od tako imenovanih angelskih mam (angel moms), združenja mater, katerih otroke so umorili nezakoniti priseljenci. Angelske mame, ki zagovarjajo strogo politiko priseljevanja, so zveste Trumpove podpornice.

Trump in štiri domnevne žrtve zakoncev Clinton. Od leve proti desni: Kathleen Willey, Juanita Broaddrick, Kathy Shelton in Paula Jones. | Foto: Reuters Trump in štiri domnevne žrtve zakoncev Clinton. Od leve proti desni: Kathleen Willey, Juanita Broaddrick, Kathy Shelton in Paula Jones. Foto: Reuters

Žrtve Billa Clintona

7. oktobra letos je Washington Post objavil video na skrivaj posnetega pogovora iz leta 2005, v katerem se je Trump širokoustil o svojih spolnih podvigih in tem, kaj vse mu dovolijo ženske zato, ker je slaven. To je bil najbolj kočljiv trenutek Trumpove kampanje.

Dva dni pozneje, 9. oktobra, je potekalo drugo predsedniško soočenje in številni so pričakovali, da bo Hillary Clinton to izkoristila in zabila zadnji žebelj v Trumpovo politično krsto. A Trump se je zvito rešil z zamislijo, ki naj bi jo predlagal predsednik njegove kampanje Steve Bannon.

Jonesova, Willeyjeva, Broaddrickova in Sheltonova na drugem predsedniškem soočenju v St. Louisu. | Foto: Reuters Jonesova, Willeyjeva, Broaddrickova in Sheltonova na drugem predsedniškem soočenju v St. Louisu. Foto: Reuters

Pred drugim soočenjem je Trump napovedal novinarsko konferenco, nanjo pa pripeljal štiri ženske: Juanito Broaddrick, Paulo Jones, Kathleen Willey in Kathy Shelton. Zadnja je bila, ko je bila stara 12 let, žrtev posilstva, njenega posiljevalca pa je kot odvetnica branila Clintonova. Prve tri so Hillaryjinega moža Billa Clintona obtožile, da jih pred leti posilil oziroma spolno nadlegoval.

Še več, ko se je začelo soočenje, so se Broaddrickova, Willeyjeva, Jonesova in Sheltonova posedle na sedeže v občinstvu, ki je spremljalo soočenje, tako da sta jih lahko videla tako Hillary kot Bill. Kot je zapisal britanski novinar Piers Morgan v Daily Mailu, je eden od demokratov ta prizor primerjal s prizorom v drugem delu Botra, kjer Michael Corleone na senatno zaslišanje, kjer ga hoče skesani mafijec obdolžiti zločinov, pripelje njegovega brata s Sicilije in ga tako opozori, naj molči (spodaj je posnetek).

Ko je v predsedniškem soočenju prišlo na vrsto vprašanje o Trumpovem posnetku, je milijarder napadel Hillaryjinega moža, ona pa je ostala brez besed in se sklicevala na besede Michelle Obama: "Ko se drugi spustijo nizko, gremo mi navzgor." Trump se je tisto noč z veliko pomočjo štirih žensk izvlekel iz najhujšega.

Pat Smith

Ena od žensk, ki je Trumpu pomagala tlakovati pot v Belo hišo, je tudi Pat oziroma Patricia Smith. Ta je mama enega od Američanov, ki so leta 2012, ko je bila državna sekretarka Clintonova, umrli v napadu libijskih islamskih skrajnežev na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju. Smithova je tudi nastopila na republikanski nacionalni konvenciji v Clevelandu, kjer je Clintonovi očitala laganje in jo obtožila, da je odgovorna za smrt njenega sina.

Ne spreglejte