Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2008,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 12.37

8 let

Vreme v Evropi zahteva žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vreme v Evropi povzroča številne nevšečnosti, ponekod je tudi zahtevalo smrtne žrtve.

Zaradi obilnega sneženja v minulih dveh dneh je okoli 3000 gospodinjstev na jugu Avstrije danes ostalo brez elektrike, v Italiji pa so nalivi in močan veter v noči na petek terjali že tretjo smrtno žrtev. S težavami se soočajo tudi v Grčiji, kjer sta življenje izgubili dve osebi. V Avstriji nevarnost plazov V Avstriji je vreme največ nevšečnosti povzročilo na avstrijskem Koroškem in južno od Celovca. V dolini Lesachtal je ponoči zapadlo dodatnih 70 centimetrov snega, medtem ko je pred tem zapadlo že 1,5 metra snega. Številne doline na avstrijskem Koroškem so odrezane od sveta, železniške povezave pa so prekinjene. Lokalne oblasti opozarjajo tudi na nevarnost plazov.

V Italiji prve žrtve

Na jugu italijanske dežele Kalabrija pa je življenje izgubil 55-letni moški, ki je pomagal vozniku avtomobila, pri čemer se je zaradi močnih poplav porušil most. Reševalci so na obrobju Rima v četrtek odkrili truplo ženske, ki se je utopila, potem ko je njen avtomobil ostal ujet v podvozu, ki so ga zalili močni nalivi. Tretjo žrtev so vremenske nevšečnosti prav tako terjale v Kalabriji, kjer je 76-letni moški doživel srčni napad, ko je na njegov avto padla drevesna veja.

V Rimu stanje pripravljenosti Zaradi močnega deževja je narasla tudi reka Tibera, ki bi po navedbah urada za civilno zaščito v nekaterih predelih Rima lahko prestopila bregove. Oblasti zaenkrat niso evakuirale še nikogar, so pa razglasile stanje pripravljenosti. V več deželah na severu Italije in v Kalabriji pa je zapadel tudi sneg.

V Grčiji močno dežuje Grčijo je danes zajelo močno deževje, temperature pa so padle. V bližini pristanišča na grškem otoku Kefalonija so valovi odnesli avtomobil, pri čemer sta življenje izgubili dve osebi. S poplavami se sicer soočajo v več predelih Grčije.

Mediji: V Dolomitih ujetih več sto Slovencev

Mediji poročajo, da je v znanem smučarskem letovišču v italijanskih Dolomitih ujetih več sto Slovencev. Novozapadlega snega je toliko, da se zimske službe z njim težko spopadajo, ogrožajo pa jih tudi plazovi.

ZDA: Zaradi neurja več kot milijon gospodinjstev brez elektrike

Zaradi neurja z ledenim dežjem, sodro in snegom, ki je v noči na petek zajelo severovzhod ZDA, je brez elektrike ostalo 1,25 milijona gospodinjstev. V zveznih državah Massachusetts in New Hampshire, kjer so šole danes zaprte, so celo razglasili izredne razmere.

Števlne eksplozije električnih transformatorjev Gasilci prejemajo številne klice zaradi eksplozij električnih transformatorjev, podrtih električnih drogov in dreves. Ker se ukvarjajo s številnimi nujnimi primeri, tako sploh še niso začeli s popravo električnih napeljav, zaradi česar bi po navedbah oblasti lahko trajalo več dni, preden bodo vse domove ponovno oskrbeli z elektriko.

Najhuje je neurje prizadelo državo New Hampshire, kjer je brez elektrike ostalo skoraj 400.000 gospodinjstev in podjetij, le nekaj manj pa se jih z enakimi razmerami sooča v Massachusettsu. Neurje, ki ponekod še vedno traja, se je razširilo tudi na Pensilvanijo, Connecticut, Maine, Vermont in New York.

Ne spreglejte