Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 2. 2016,
16.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti Nemčija Angela Merkel višegrajska skupina

Sobota, 13. 2. 2016, 16.21

7 let, 12 mesecev

Višegrajska četverica se upira Merklovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Višegrajska četverica - Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška - gre v begunski krizi v odkrit spopad z nemško kanclerko Angelo Merkel, saj naj bi bila odločena zapreti balkansko pot, piše Spiegel.

Premierji držav višegrajske četverice se bodo v ponedeljek sešli na izrednem vrhu v Pragi, posvečenem migracijam. Uradno naj bi na srečanju oblikovali skupno stališče do reševanja begunske krize pred vrhom EU v Bruslju prihodnji teden, a po informacijah nemškega Spiegla bodo dejansko zapečatili dogovor o tem, kako bodo Makedoniji pomagali zapreti njeno mejo z Grčijo.

Merklova bi krizo rešila s pomočjo Turčije "Cilj: štiri vzhodnoevropske države članice EU načrtujejo zaporo t. i. balkanske poti za begunce," piše Spiegel in navaja slovaškega zunanjega ministra Miroslava Lajčaka: "Dokler ni skupne evropske strategije, je legitimno, da države na balkanski poti ščitijo svoje meje. /…/ Mi jim pri tem pomagamo." Višegrajske države se tako eksplicitno postavljajo proti načrtu kanclerke Merklove, ki želi begunsko krizo rešiti s pomočjo Turčije. Kot je dejal Lajčak, ne želijo konfrontacije s kanclerko, a preprosto napačno bi se bilo zanašati na Turčijo, da rešuje težave Evrope.

Kaj pa Slovenija, Hrvaška in Avstrija? Nemška tiskovna agencija dpa ob povzemanju Spiegla sicer spomni, da se Slovenija, Hrvaška in Avstrija, ki so na t. i. balkanski poti, prav tako zavzemajo za občutno krepitev nadzora na grško-makedonski meji, potem ko dogovarjanje EU s Turčijo, pritisk na Grčijo, naj naredi več, in ukrepi v Egejskem morju niso prinesli želenih rezultatov. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v petek ob obisku v Skopju opozoril, da bo zgornja meja, ki jo je za sprejem beguncev za letos določila avstrijska vlada in znaša 37.500 oseb, kmalu dosežena. Obenem je makedonske sogovornike pozval, naj ustrezno ukrepajo in se pripravijo na zaprtje svoje meje z Grčijo.

Bo Avstrija Makedoniji pomagala tudi z vojaki? Avstrija je Makedoniji pri tem pripravljena pomagati, med drugim s svojimi policisti in opremo, "morda celo z vojaki", je še zatrdil Kurz, medtem ko sta Slovenija in Hrvaška nekaj svojih policistov na makedonsko mejo poslali že pred časom. Slovenski premier Miro Cerar je dal tudi konkreten predlog o okrepljenem nadzoru na makedonsko-grški meji, ki bo tema pogovorov voditeljev na vrhu EU čez nekaj dni.

Ne spreglejte