Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
14. 10. 2014,
13.05

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

milijarderji ZDA volitve

Torek, 14. 10. 2014, 13.05

4 mesece, 2 tedna

V ZDA divja vojna milijarderjev

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novembra čakajo ZDA volitve v kongres in za položaje v zveznih državah. Republikanci in demokrati že zbirajo denar za volilne spopade. Denarnice so odprli tudi milijarderji.

Na ameriških vmesnih volitvah leta 2012 (volitve v ameriški kongres, za guvernerske položaje …) so postavili rekord po zbranem denarju za kampanjo. Takrat je 1.771 kandidatov porabilo več kot milijardo dolarjev (več kot 790 milijonov evrov), od tega okoli 300 milijonov ameriških dolarjev (237 milijonov evrov) tako imenovanih neodvisnih skupin, piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kdo ima v svojih vrstah več milijarderjev? Zaradi tajnosti ni popolnoma natančnih podatkov (tako imenovanim neodvisnim skupinam svojih donatorjev ni treba javno razkriti), koliko milijarderjev podpira republikance in koliko demokrate. Vodja demokratske večine Harry Reid sicer pravi, da med milijarderji demokrati nimajo toliko podpornikov kot republikanci, piše ameriški časnik Tampa Bay Times.

Delno Reidovim besedam pritrjujejo podatki raziskovalne skupine Centre for Responsive Politics: leta 2012 je tako denarne donacije dalo 33 milijarderjev, od tega 19 za republikance in 14 za demokrate.

Brata Koch in … Med najbolj znanimi podporniki republikancev sta milijarderja, brata Charles in David Koch, lastnika in menedžerja mednarodne korporacije Koch Industries.

Samo v tem letu želita brata Koch prek mreže podjetij in organizacij zbrati okoli 300 milijonov dolarjev (237 milijonov evrov), ob somišljenikih bosta denar pripevala tudi sama, s čimer bosta podprla republikanske kandidate, ki podpirajo krčenje socialne države.

… drugi republikanski milijarderji Med vodilnimi podporniki republikancev so še lastnik kemičnega koncerna Jon Huntsman starejši, Richard in Bill Marriott, lastnika istoimenske hotelske verige, in igralniški mogul Sheldon Adelson. Ta je leta 2012 – če dolarje preračunamo v evre – daroval 74 milijonov evrov, trikrat več kot drugouvrščeni največji donator.

Na demokratski strani je kalifornijski milijarder Tom Steyer, ustanovitelj hedge sklada, dal letos 8,7 milijona evrov (kjer ni navedenih ameriških dolarjev, so vse donacije milijarderjev preračunane v evre, op. p.) in obljubil, da bo skupaj dal vsaj 40 milijonov evrov. Njegova skupina NextGen Climate bo denarno podprla nasprotnike republikancev. Nekateri so njegovo pobudo že poimenovali liberalni odgovor na brata Koch. Republikanski župan, ki podpira demokratske liberalce Med podporniki demokratov sta tudi milijarderja iz sveta financ Michael Bloomberg (leta 2012 je ta dolgoletni demokrat, ki je na newyorških županskih volitvah zmagoval na strani republikancev, daroval 11 milijonov evrov, letos pa do zdaj 7,1 milijona evrov) in George Soros (leta 2012 je prispeval 2,2 milijona evrov, letos pa slab milijon evrov).

Pred letošnjimi volitvami so glavni demokratski odbori, ki zbirajo denar za kampanje, zbrali že več kot 725 milijonov dolarjev (573 milijonov evrov), republikanski pa 600 milijonov dolarjev (474 milijonov evrov).

Politično opredeljeni bogataši iz Silicijeve doline Demokrati naj bi imeli podporo med vse bolj številnimi liberalnimi bogataši iz Silicijeve doline – kot je 47-letni soustanovitelj LinkedIna Reid Hoffman (leta 2012 je prispeval milijon ameriških zelencev, kar znaša slabih 800 tisoč evrov).

Niso pa vsi milijarderji iz Silicijeve doline podporniki demokratov. Ameriško-nemški milijarder Peter Thiel, soustanovitelj PayPala in eden od prvih vlagateljev v Facebook, je leta 2012 republikancem namenil 4,7 milijona dolarjev (3,7 milijona evrov).

Ne spreglejte