Torek,
9. 7. 2024,
8.16

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,92
Ukrajina Rusija Vladimir Putin Vitalij Kličko Volodimir Zelenski

Natisni članek

Torek, 9. 7. 2024, 8.16

2 tedna, 4 dni

Macron: ZDA in Nemčija glavni nasprotnici včlanitve Ukrajine v Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,92
Emmanuel Macron |  "Ukrajinci so bili precej jezni, ko so ugotovili, da so vrata odprta, vendar ne tako zelo. Mislim, da je scenarij za vrh v Washingtonu enak," je dejal francoski predsednik. | Foto Guliverimage

"Ukrajinci so bili precej jezni, ko so ugotovili, da so vrata odprta, vendar ne tako zelo. Mislim, da je scenarij za vrh v Washingtonu enak," je dejal francoski predsednik.

Foto: Guliverimage

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes pred začetkom vrha zveze Nato v Washingtonu državo gostiteljico in Nemčijo označil za glavni nasprotnici sprejema Ukrajine v zavezništvo. Po njegovem mnenju bo Kijev tokrat, podobno kot po zadnjem vrhu v Vilni, ostal razočaran.

Macron je v izjavi o statusu Ukrajine v zvezi z Natom izpostavil "močno nasprotovanje" ZDA in Nemčije ukrajinskemu članstvu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je francoski predsednik spomnil na sklepe lanskoletnega julijskega vrha v litovski prestolnici, kjer so želje Kijeva za vabilo v zavezništvo ostale neuslišane. "Ukrajinci so bili precej jezni, ko so ugotovili, da so vrata odprta, vendar ne tako zelo. Mislim, da je scenarij za vrh v Washingtonu enak," je dejal.

Nemški kancler Olaf Scholz je danes pred odhodom v ameriško prestolnico sicer poudaril, da njegova država ostaja zavezana nadaljnji pomoči Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji.

Po njegovih besedah ruski predsednik Vladimir Putin zaman čaka, da bo zahodna pomoč Ukrajini pojenjala, še navaja dpa.

Ukrajina bo ena glavnih tem vrha. Voditelji, med njimi slovenski premier Robert Golob, bodo v ZDA predvidoma potrdili novo pobudo za usklajevanje zahodne pomoči Kijevu in zavezo, da bodo prihodnje leto Ukrajini namenili za 40 milijard evrov vojaške pomoči. V četrtek se jim bo v okviru zasedanja Sveta Nato – Ukrajina pridružil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Modi dejal Putinu v Kremlju, da vojna ne more rešiti težav

Indijski premier Narendra Modi je danes v pogovoru ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v Moskvi dejal, da vojna ne more rešiti težav, in dve leti od začetka ruske invazije na Ukrajino izpostavil pomen miru. Dan po ruskem obstreljevanju otroške bolnišnice v Kijevu je še dejal, da so smrti otrok še posebej boleče.

"Kot prijatelj sem mu rekel, da je za svetlejšo prihodnost naših prihodnjih generacij mir izrednega pomena," je dejal Modi v navzočnosti Putina. | Foto: Guliverimage "Kot prijatelj sem mu rekel, da je za svetlejšo prihodnost naših prihodnjih generacij mir izrednega pomena," je dejal Modi v navzočnosti Putina. Foto: Guliverimage

"Kot prijatelj sem mu rekel, da je za svetlejšo prihodnost naših prihodnjih generacij mir izrednega pomena," je dejal Modi v navzočnosti Putina. "Rešitve niso mogoče na bojišču. Med orožjem, naboji in bombami mirovni pogovori ne morejo biti uspešni. Pot do miru moramo najti samo z dialogom," je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Modi, ki je obisk v Moskvi začel v ponedeljek, le nekaj ur po tem, ko je bilo v ruskih napadih v Ukrajini ubitih 41 ljudi, med njimi tudi v otroški bolnišnici v Kijevu, je danes izpostavil, da srce še posebej boli in da je bolečina neznosna, ko so umorjeni nedolžni otroci.

Potem ko je Modi ob začetku obiska v ponedeljek na omrežju X delil fotografijo, na kateri objema Putina, pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na družbenem omrežju zapisal, da je "veliko razočaranje in uničujoč udarec za prizadevanja za mir v Ukrajini, da je voditelj največje demokracije na svetu na tak dan v Moskvi objel najbolj krvavega zločinca na svetu".

Ameriško zunanje ministrstvo pa je v ponedeljek sporočilo, da so Indiji izrazili zaskrbljenost zaradi njenih odnosov z Rusijo. Ameriški predsednik Joe Biden je ločeno zadnje napade na Ukrajino označil za "grozljiv opomin na rusko brutalnost".

Za Rusijo sicer postaja Indija vse pomembnejši partner, tako na gospodarskem kot diplomatskem področju, saj si Moskva prizadeva dokazati, da so poskusi Zahoda, da bi jo izoliral, neuspešni.

Putin, ki je danes v Moskvi govoril pred Modijem, je izpostavil, da imata državi "posebno privilegirano strateško partnerstvo". Modiju pa se je zahvalil za prizadevanja za mirno rešitev vojne v Ukrajini. | Foto: Guliverimage Putin, ki je danes v Moskvi govoril pred Modijem, je izpostavil, da imata državi "posebno privilegirano strateško partnerstvo". Modiju pa se je zahvalil za prizadevanja za mirno rešitev vojne v Ukrajini. Foto: Guliverimage

Putin, ki je danes v Moskvi govoril pred Modijem, je izpostavil, da imata državi "posebno privilegirano strateško partnerstvo". Modiju pa se je zahvalil za prizadevanja za mirno rešitev vojne v Ukrajini.

"Zahvaljujem se vam za pozornost, ki jo namenjate najbolj perečim težavam, vključno s prizadevanji za rešitev ukrajinske krize, seveda predvsem po mirni poti," je dejal po poročanju agencije Reuters.

Obisk Moskve je Modijev prvi obisk v tujini, odkar je bil po volitvah junija že tretjič potrjen na položaju. Ta njegov prvi obisk v Kremlju po letu 2019 sicer sovpada z vrhom Nata v Washingtonu, na katerem bo od danes ruska invazija na Ukrajino ena glavnih tem. Indija, ključno globalno gospodarstvo, ima sicer dobre odnose tako z ZDA kot Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Modi bo nato danes s 120-člansko delegacijo odpotoval v Avstrijo, kjer se bo med dvodnevnim obiskom srečal s kanclerjem Karlom Nehammerjem, predsednikom države Alexandrom Van der Bellenom in vodilnimi avstrijskimi podjetniki. V ospredju bodo gospodarski odnosi med državama in vojna v Ukrajini, zlasti ker ima Indija dobre odnose s Kremljem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Ukrajini dan žalovanja po številnih žrtvah ruskih napadov

V Ukrajini je danes dan žalovanja za žrtvami napadov, ki jih je v ponedeljek Rusija z raketami izvedla na več mest v državi. Po zadnjih podatkih je v najbolj smrtonosnih napadih v več mesecih umrlo najmanj 41 ljudi, od tega 22 v Kijevu, kjer so rakete med drugim zadele otroško bolnišnico. Še 166 ljudi je bilo ranjenih.

Rusija je v ponedeljek z okrog 40 raketami napadla več mest na jugu in vzhodu Ukrajine ter prestolnico Kijev. 30 izstrelkov je Ukrajina sestrelila. Poškodovanih je bilo skoraj sto stavb v Kijevu, Dnipru, Krivem Rogu, Slovjansku, Kramatorsku in Pokrovsku.

Glede na zadnje podatke ukrajinskih oblasti je skupno umrlo 41 ljudi, od tega najmanj 22 v obstreljevanju Kijeva, kjer so med drugim zadeli otroško bolnišnico Ohmatdit. Gre za največjo pediatrično zdravstveno ustanovo v državi, ki je bila v napadu deloma uničena. Umrla sta dva človeka, ponoči se je nadaljevalo iskanje preživelih pod ruševinami.

Rusi: Nismo ciljali bolnišnice

Vlada v Kijevu je današnji dan razglasila za dan žalovanja za žrtvami napadov. Župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko je napovedal, da bodo v mestu zastave visele na pol droga, številni dogodki so odpovedani.

Rusija je sicer v ponedeljek zanikala, da bi ciljala bolnišnico, in trdila, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. Ukrajina medtem po poročanju britanskega BBC trdi, da so na prizorišču našli ostanke ruske vodene rakete.

Ukrajinci nad Ruse z droni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za brutalnega, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa za krvavega kriminalca. Zvrstile so se tudi številne druge obsodbe napada, o katerem bo danes razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.

Iz Rusije medtem danes poročajo o ukrajinskih napadih na regije Kursk, Voronež, Rostov in Belgorod, pri čemer naj bi ruske sile sestrelile 35 dronov. V Belgorodu so življenje izgubili štirje ljudje, 20 je bilo ranjenih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil guverner Vjačeslav Gladkov.

Papež ob napadih na Kijev in Gazo pozval k ukrepom za prekinitev spopadov

Papež Frančišek je po torkovem napadu ruskih sil na otroško bolnišnico v Kijevu in napadu izraelske vojske na šolo v Gazi pozval h konkretnim ukrepom za konec spopadov v Ukrajini in Gazi. Novice o napadih je papež sprejel z veliko žalostjo in je pretresen zaradi zaostrovanja konfliktov, so danes sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža.

"Papež izraža svojo bližino z žrtvami in nedolžnimi, ki so bili ranjeni v napadih, ter svoje upe in molitve usmerja k prizadevanjem, da se poiščejo konkretne poti, kako končati trajajoče konflikte," sporočilo Svetega sedeža navaja italijanska tiskovna agencija Ansa. | Foto: Guliverimage "Papež izraža svojo bližino z žrtvami in nedolžnimi, ki so bili ranjeni v napadih, ter svoje upe in molitve usmerja k prizadevanjem, da se poiščejo konkretne poti, kako končati trajajoče konflikte," sporočilo Svetega sedeža navaja italijanska tiskovna agencija Ansa. Foto: Guliverimage

Papež Frančišek je z veliko žalostjo sprejel novice o napadih na Kijev, v katerih je bila zadeta največja otroška bolnišnica v Ukrajini, in na šolo v Gazi. Izrazil je še pretresenost nad zaostrovanjem nasilja.

"Papež izraža svojo bližino z žrtvami in nedolžnimi, ki so bili ranjeni v napadih, ter svoje upe in molitve usmerja k prizadevanjem, da se poiščejo konkretne poti, kako končati trajajoče konflikte," sporočilo Svetega sedeža navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ruska vojska je v torkovih napadih na številna ukrajinska mesta ubila najmanj 38 ljudi, 190 jih je bilo ranjenih. Med obsežnim napadom na Kijev je raketa zadela tudi otroško bolnišnico Ohmatdit. Predstavniki misije Združenih narodov v Ukrajini so opozorili, da gre za enega najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja 2022.

V Gazi pa medtem Izrael nadaljuje silovite napade, v katerih je med drugim v nedeljo napadel šolo Svete družine, umrli pa so najmanj štirje ljudje. Papež v svojem sporočilu šole ni izpostavil imensko, je pa jeruzalemski latinski patriarh v nedeljo obsodil napad na katoliško šolo, ki je postala zatočišče za več sto ljudi od začetka vojne.

Harkov, Ukrajina
Novice Barbarski ruski napad na Ukrajino: ubitih najmanj 36 ljudi, ranjenih vsaj 140 oseb
Viktor Orban, madžarski premier
Novice Ši pozval svetovne sile k prizadevanjem za dialog med Ukrajino in Rusijo
viktor orban
Novice Madžarski premier Orban na nenapovedanem obisku v Pekingu