Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 2. 2012,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve

Nedelja, 26. 2. 2012, 9.16

8 let

V Senegalu volijo predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Senegalu so se odprla volišča, na katerih volivci glasujejo za enega od 14 predsedniških kandidatov.

Volitve v Senegalu, ki sicer velja za eno uspešnih zgodb demokracije v Afriki, spremljajo protesti proti kandidaturi dosedanjega predsednika Abdoulayea Wadeja za tretji predsedniški mandat, čeprav tamkajšnja ustava predvideva le dva.

Prvega Wadejevega mandata ne bodo upoštevali Eno od najuspešnejših in najstabilnejših afriških držav, ki za razliko od večine drugih držav na črni celini nikoli ni doživela državnega udara in nasilne menjave oblasti, so v predvolilnem obdobju pretresali nemiri in protesti zaradi tretje kandidature dosedanjega predsednika Wadeja.

Senegalska ustava namreč predvideva največ dva predsedniška mandata, kar je uvedel sam Wade leta 2001. Ker pa je bil v času sprememb, v skladu s katerimi so predsedniški mandat tudi skrajšali s sedmih na pet let, že predsednik, je ustavno sodišče odločilo, da prvega Wadejevega mandata ne bodo upoštevali.

Med kandidati za predsednika tudi dve ženski Poleg Wadeja, za katerega naj bi po pričakovanjih glasovalo med 35 in 55 odstotki volivcev, se za položaj predsednika poteguje še 13 kandidatov, vendar nihče ne velja za resnega tekmeca dosedanjemu predsedniku. Če nobeden od kandidatov ne bo prejel 50 odstotkov glasov volivcev, bo sredi marca potekal drugi krog volitev.

Med protikandidati naj bi največ podpore volivcev prejela nekdanji premier Macky Sall in Idrissa Seck, župan mesta Thies, ki ga podpirajo večinoma mladi. Volivci bi lahko podprli tudi Ousmaneja Tenorja Dianga, ki se s politiko ukvarja že od leta 1978. Med kandidati sta tudi dve ženski, in sicer 59-letna univerzitetna profesorica Amsatou Sow Sidibe in 65-letna modna stilistka Diouma Diakhate Dieng.

Protesti so doslej zahtevali šest življenj Za položaj predsednika države se je hotel potegovati tudi zvezdnik etno glasbe Youssou N'Dour, vendar je senegalsko ustavno sodišče zavrnilo njegovo kandidaturo. Po navedbah sodišča 52-letni grammyjev nagrajenec ni zbral potrebnega števila podpisov v podporo kandidaturi.

Senegalska opozicija medtem poziva k nadaljevanju protestov, ki so doslej zahtevali šest življenj. Glavno opozicijsko Gibanje 23. junija je namreč opozorilo, da volitve zaradi slabih varnostnih razmer ne bodo niti transparentne niti mirne ali svobodne. Gibanje je pod vprašanj postavilo tudi neodvisnost volilnih teles, predvsem ustavnega sveta, ki je odobril Wadejevo kandidaturo za tretji mandat.

Protestirajo zaradi visoke brezposelnosti in pomanjkanja elektrike Wadejevo ponovno kandidaturo sta kritizirali tudi Francija in ZDA. 85-letnega senegalskega predsednika sta pozvali, naj se umakne in dovoli prenos oblasti na naslednje generacije. Zaradi nemirov in napetega vzdušja pred volitvami je v Senegal prispel visoki predstavnik Afriške unije in nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, ki bo vodil opazovalno misijo AU.

Trenutni nemiri zaradi Wadejeve kandidature v Senegalu so sicer le vrhunec protestov, ki so v tej 13-milijonski afriški državi izbruhnili lani zaradi splošnega nezadovoljstva ljudi spričo visoke brezposelnosti, pomanjkanja elektrike in prevelikega vladnega trošenja.

Ne spreglejte