Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
22.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 22.49

8 let

V Mongoliji razglasili izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mongolski predsednik je razglasil štiridnevno obdobje izrednih razmer, potem ko so prestolnico Ulan Bator zajeli nasilni protesti zaradi domnevno poneverjenih nedeljskih parlamentarnih volitev.

Mongolski predsednik Nambariin Enkhbayar je določil tudi policijsko uro, ki naj bi začela veljati vsak dan ob 22. uri. Kot je pojasnil, bodo oblasti vsakega posameznika, ki bi se po tej uri nahajal na kateri izmed ulanbatorskih ulic brez potrebne dokumentacije, aretirale. Oddajati smejo le državni mediji Poleg omenjenega so prepovedana vsa javna zborovanja in oddajanje vseh medijev, razen mongolske nacionalne televizije in drugih državnih medijev. Poleg tega razglas izrednih razmer predvideva tudi dodatno varovanje javnih državnih poslopij.

Policija naj bi v izgredih uporabila strelno orožje Na protestih v Ulan Batorju se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki so izražali ogorčenje nad po njihovem mnenju poneverjenimi volitvami. Po navedbah očividcev naj bi policija v izgredih uporabila strelno orožje.

Požgali sedež stranke, ki je po volitvah razglasila zmago Poslopje, v katerem je sedež Mongolske ljudske revolucionarne stranke (MPRP), ki je po volitvah razglasila zmago, je bilo danes izropano, kasneje pa so ga protestniki še zažgali. V gasilce, ki so požar poskušali pogasiti, so protestniki metali kamenje. Šlo naj bi za kakih 6000 privržencev Demokratske stranke, ki so MPRP obtožili podkupovanja za glasove na volitvah in drugih taktik za poneverbo glasov.

Uradni rezultati še niso objavljeni MPRP je v ponedeljek sporočila, da je na nedeljskih parlamentarnih volitvah dosegla večino v mongolskem parlamentu in s tem dobila tudi mandat za oblikovanje nove vlade. Mongolska volilna komisija uradnih rezultatov volitev še ni objavila.

MPRP naj bi na volitvah zasedla 44 od 76 sedežev v velikem huralu, kot se imenuje mongolska skupščina, 21 sedežev naj bi pripadlo Demokratski stranki, tri druge manjše stranke pa naj bi dosegle vsaka po en sedež. Kdo bo zasedel še osem preostalih sedežev v velikem huralu, pa naj bi pokazali šele končni rezultati.

Ne spreglejte