SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Indiji se je začel popis prebivalstva

4

termometer

V Indiji, ki ima več kot milijardo prebivalcev, so danes začeli popis prebivalstva.

Pri uresničitvi te obsežne in zahtevne naloge bo sodelovalo 2,5 milijona uradnikov, ki bodo skušali osvežiti deset let stare podatke v tej veliki in kaotični državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Naloga ni preprosta, saj bodo morali pokriti obsežno geografsko območje z najmanj 600.000 vasmi, pa tudi območja, ki so pod nadzorom maoističnih upornikov in separatističnih gibanj. med delom se bodo morali soočiti tudi z visoko stopnjo nepismenosti med prebivalstvom ter raznolikostjo kultur in jezikov.

"Največja naloga od nastanka človeštva"

Ob popisu prebivalstva bodo državni uradniki prvič zbirali tudi biometrične podatke vseh starejših od 15 let za nov nacionalni register, preko katerega naj bi vsak državljan dobil osebni dokument in enotno matično številko. Vsakemu bodo tako vzeli prstne odtise in ga fotografirali, kar je notranji minister P. Chidambaram že označil kot "največjo nalogo od nastanka človeštva".

V popisu bodo ljudi povprašali o nacionalnosti, zakonskem stanu, pa tudi o drugih podatkih, na podlagi katerih bodo lahko ocenili odstotek ljudi, ki imajo odprte bančne račune in ki uporabljajo mobilne telefone. O tem, ali imajo mobilne telefone in računalnike, dostop do interneta in pitne vode, pa naj bi jih vprašali prvič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin