Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2013,
20.44

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija begunci Evropa

Sobota, 31. 8. 2013, 20.44

8 let, 1 mesec

V Evropi vse več sirskih beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zadnjem letu je v Evropo prispelo okoli 30 tisoč sirskih beguncev, evropska politika pa je glede begunskega vprašanja še vedno neusklajena.

Po ocenah Združenih narodov je od začetka spopadov Sirijo zapustilo skoraj dva milijona beguncev. Največ se jih je zateklo v sosednje države. V Turčiji jih je okoli 50 tisoč, vsak teden pa pride še šest tisoč novih. Ocenjujejo, da je dejanska številka sirskih beguncev v Turčiji še višja, saj je veliko beguncev neprijavljenih.

Begunci pa prihajajo tudi v Evropo. Po podatkih Eurostata je v zadnjih 12 mesecih okoli 30 tisoč Sircev zaprosilo za azil v Evropski skupnosti. Samo julija je v Nemčiji za azil zaprosilo tisoč beguncev. Nemčija je obljubil, da bo sprejela pet tisoč beguncev iz Sirije. "Najranljivejšim beguncem, ki so nastanjeni po begunskih taboriščih v okolici Sirije, želimo ponuditi možnosti, da pridejo v Nemčijo," je za Deutsche Welle dejal Ole Schröder, državni sekretar nemškega notranjega ministrstva. Dodal je, da bodo begunci lahko prišli skupaj z družinami.

Skupno želi Nemčija do konca leta sprejeli sto tisoč beguncev z različnih koncev sveta. Prepričani so, da bi bil njihov program lahko vzor za vso Evropsko skupnost, če bi Evropska komisija podoben program uvedla za vso Evropo.

Nemško odločitev, da sprejme begunce, so pozdravili v organizaciji Amnesty International (AI), a le kot začetek. "Le dobra volja ni dovolj," je za DW opozorila Franziska Vilmar iz AI: "Do zdaj niso sprejeli nikakršnih kriterijev, po katerih bi naredili selekcijo beguncev, zato niti eden od teh pet tisoč beguncev sploh še ni prišel v Nemčijo."

Utapljajo se pred grško obalo Največja težava, s katero se srečuje Evropa, je število beguncev, ki bi jih lahko sprejeli. Nemčija je določila svojo številko. Toda nekatere države, denimo Malta, Ciper, Italija, Grčija, pa tudi Madžarska in Bolgarija, se spoprijemajo s prevelikim številom beguncev, ki jih preprosto ne morejo sprejeti. Človekoljuben organizacije zato kritizirajo pomanjkanje skupne evropske politike.

Opozarjajo tudi, da so se zato nekatere države reševanja begunskega vprašanja lotile po svoje in da mnogokrat kršijo človekove pravice. Kot primer navajajo Grčijo, ki je skoraj nepredušno zaprla kopensko mejo s Turčijo, tako da zdaj begunci skušajo v Grčijo in s tem v EU vstopiti po morju, kar je zelo nevarno.

"Vemo, da je Grčija v krizi, toda to ne pomeni, da se morajo nečloveško vesti do drugih ljudi," opozarja Vilmar: "Grška vlada se dela, da ne vidi, kako se ljudje utapljajo pred njihovo obalo." Za DW je dodal, da ima Evropska skupnost zakone o beguncih, ki jih je treba spoštovati: "Evropska begunska politika bi morala biti skupni projekt in skupna naloga."

Pomoč Malti Po mnenju človekoljubih organizacij je glavna težava pomanjkanje solidarnosti. Največ beguncev sprejme Malta, druge države članice pa se težavi izogibajo, namesto da bi sprejele del beguncev, ki so nastanjeni na Malti.

Politiki trdijo, da Malta prejme dovolj evropske pomoči. Od leta 2007 je država prejela 85 milijonov evrov za reševanje begunske krize. Tudi nova evropska azilantska pisarna ima sedež na Malti.

Letos je v Evropo prišlo največ beguncev iz Sirije. Okoli 90 odstotkov njihovih prošenj za azil je bilo ugodno rešenih, tako da bodo lahko živeli v Evropi.

Ne spreglejte