Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2015,
17.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ribe Bruselj restavracija

Torek, 3. 11. 2015, 17.04

7 let, 12 mesecev

V bruseljskih restavracijah so stregli cenene ribe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V bruseljskih restavracijah, tudi tistih pri Evropski komisiji in Evropskem parlamentu, so stregli cenene ribe namesto modroplavutega tuna ali atlantske trske, kaže raziskava univerze Leuven.

V raziskavi, v kateri so preučili 280 jedi iz 150 bruseljskih restavracij, so preiskovalci v restavracijah, ki so blizu pisarnam EU in v bruseljski turistični četrti, naročili pet vrst ribjih jedi: atlantsko trsko, morskega lista, modroplavutega tuna, mečarico in ražo. Odkrili so, da so jim dejansko postregli 36 vrst rib, od tega štirim vzorcem v laboratoriju z analizo niso mogli določiti vrste ribe.

Namesto rolls-royca so prodajali renaulta "Kjerkoli smo bili, smo odkrili prevaro. Predstavljajte si, da bi bil to avtomobilski trg in da bi vam prodajali renaulta z navedbami, da gre za rolls-royca. Nekaj takega se je dogajalo," je povedal predstavnik skupine Oceana, ki je sodelovala v raziskavi, Lasse Gustavsson.

Kdo je kriv za prevare? Med drugim se je dogajalo, da so v restavracijah atlantsko trsko zamenjali s pango, ki jo intenzivno gojijo na vietnamskih ribjih farmah in je za 40 odstotkov cenejša od trske. "Vemo, da je veliko prevar, a ne vemo, ali so v to vpleteni ribiči, distributerji ali restavracije. Najverjetneje gre za mešanico vsega," je opozoril Gustavsson.

Nekateri jedci bi lahko bili v nevarnosti Analiza je razkrila, da je bilo 14 odstotkov jedi, ki so jih postregli kot osliča, pravih, večinoma pa so ga zamenjali z ribo saj. V samo eni od 20 jedi je bil na krožniku dejansko modroplavuti tun, ki običajno stane 30 evrov. Večinoma so ga zamenjali s cenejšim rumenoplavutim tunom, veleokim tunom ali mečarico. Skupno naj bi bilo kar 38 odstotkov ribjih jedi napačno označenih. Ob tem Gustavsson opozarja, da bi lahko bili nekateri jedci v nevarnosti, saj so jim postregli ribe, na katere bi lahko bili alergični. Napovedal je, da namerava njegova organizacija zdaj preiskati supermarkete.

EU: Za nadzor so pristojni belgijski državni organi Iz Evropske unije so sporočili, da so očitke vzeli zelo resno, a so za nadzor nad izdelki v restavracijah pristojni belgijski državni organi. Kot je medtem dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexander Winterstein, bo Evropska komisija navezala stik z vsemi tremi podjetji, ki dobavljajo hrano v restavracije Evropske komisije.

Ne spreglejte