Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 8.38

8 let

Umrla Corazon Aquino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanja filipinska predsednica Corazon Aquino je umrla v soboto po lokalnem času. Sedanja filipinska predsednica Gloria Macapagal Arryo je že odredila desetdnevno žalovanje.

Prva predsednica Filipinov veljala za ikono demokracije 76-letna Aquinova, ki je bila prva predsednica Filipinov in je veljala za ikono o demokracije na otoku, je umrla zaradi raka na črevesju. Cory, kot so jo poimenovali Filipinci, je bila v bolnišnici od konca junija dalje, ko se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo, rak pa se je razširil tudi na druge organe v telesu.

"Naša mama je mirno umrla ob 3.18 (po lokalnem času) 1. avgusta," je sporočil senator Benigno "Noynoy" Aquino III. Pet otrok nekdanje filipinske predsednice je še sporočilo, da nameravajo svojo mamo pokopati prihodnjo sredo v ožjem krogu.

Nekdanja gospodinja nasledila diktatorja Marcosa Aquinova, nekdanja gospodinja, je postala predsednica Filipinov po uporu proti diktatorju Ferdinandu Marcosu in je bila na čelu države od leta 1986 do 1992. Njenega soproga, znanega Marcosovega nasprotnika Benigna Aquina, so podporniki Marcosovega režima ustrelili leta 1983 ob vrnitvi iz izgnanstva.

Revija Time jo je razglasila za "žensko leta" 1986 Ker je Filipinom ponovno vrnila demokracijo, je Corazon Aquino uživala ugled ne samo doma, ampak tudi v tujini. Ameriška revija Time jo je leta 1986 razglasila za "žensko leta". Prav tako so jo tudi predlagali za Nobelovo nagrado za mir.

Aquinova sprva podprla predsednico Arroyo, nato pa postala kritična Aquinova je leta 2001 podprla sedanjo predsednico Glorio Macapagal Arroyo, vendar je kasneje postala njene ostra kritičarka, ko so Arroyevo obtožili, da je na spornih volitvah leta 2004 sodelovala pri poneverbah. Zaradi tega je Aquinova Arroyevo tudi pozivala k odstopu.

Obama je "globoko žalosten" Ameriški predsednik Barack Obama je Aquinovo opisal kot zgodovinsko osebnost, ki je pomagala ponovno vzpostaviti demokracijo v svoji državi. Obama je "globoko žalosten" nad novico o smrti Aquinove, je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je Aquinovo označila za navdih. "Cory Aquino so imeli radi doma, zaradi njenega izrednega poguma, ki ga je izkazala po umoru svojega moža in v času svojega predsednikovanja, pa jo je občudoval ves svet," je dejala Clintonova.

"Aquinova je obnovila demokracijo in vladavino prava v zelo tveganih časih" Arroyeva, ki je na uradnem obisku v ZDA, je po objavi novice o smrti nekdanjega filipinske predsednice dejala, da je "Aquinova vodila revolucijo, ki je obnovila demokracijo in vladavino prava na Filipinih v zelo tveganih časih".

Sožalje izrazili tudi Tajska in Singapur Tajski premier Abhisit Vejjajiva je izpostavil prispevek Aquinove k miru in razvoju demokracije na Filipinih. Sožalje je izrazila tudi singapurska vlada. Singapursko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost med drugim zapisalo, da je bila Aquinova izredna osebnost, simbol demokracije na Filipinih, "tako doma kot v svetu pa se je bodo še dolgo spominjali po njeni predanosti lastnim ljudem".

Ne spreglejte