Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 4. 2018,
8.23

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Uber Grčija taksi prevoz

Nedelja, 8. 4. 2018, 8.23

6 let

Uber v Grčiji krči poslovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Uber, Grčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški Uber se je odločil skrčiti obseg poslovanja v Grčiji. Ukinil bo namreč eno od dveh storitev, ki jih je doslej ponujal v državi, potem ko je država zaostrila pravila za sektor prevozov.

Podjetje iz San Francisca v ZDA bo z 10. aprilom ukinilo storitev, v kateri povezuje potnike z zasebnimi vozniki. Ta je sprožila proteste taksistov tako v Grčiji kot širše po Evropi. Kot so pojasnili, je razlog pred kratkim izglasovana nova zakonodaja, ki vpliva na storitve delitve prevozov.

"Oceniti moramo, kako in če lahko delujemo v tem novem okvirju, zato bomo od prihodnjega torka začasno ustavili uberX v Atenah, dokler ne najdemo ustrezne rešitve," so sporočili v tem tednu.

Uber jezi taksiste po vsem svetu, saj povezuje zasebne voznike z ljudmi, ki iščejo prevoz, pri čemer zaračunava provizijo. | Foto: Reuters Uber jezi taksiste po vsem svetu, saj povezuje zasebne voznike z ljudmi, ki iščejo prevoz, pri čemer zaračunava provizijo. Foto: Reuters

Nova pravila, visoke kazni

Nova pravila, ki jih je grški parlament potrdil marca, od podjetja terjajo registracijo lokalnega administratorja ter vseh voznikov in vozil pri ministrstvu za promet. Če družba tega ne spoštuje, ji grozijo visoke kazni.

Uber je na grški trg vstopil leta 2014. Doslej je tam ponujal storitev uberX pa tudi uberTaxi s profesionalnimi taksivozniki.

Ameriško podjetje s svojo storitvijo uberX jezi taksiste po vsem svetu. Povezuje namreč zasebne voznike z ljudmi, ki iščejo prevoz, pri čemer zaračunava provizijo.

Uberjevim voznikom pri tem ni treba izpolnjevati pravil v zvezi z varnostjo vozila, usposobljenostjo, poznavanjem ulic ali podobnih zahtev, ki jih običajno morajo za pridobitev licence izpolniti uradni taksisti. S tem naj bi predstavljali nelojalno konkurenco, potniki pa naj bi prejeli manj varno in manj kakovostno, vendar precej cenejšo storitev.

Ne spreglejte