Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
15.21

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan poslanci parlament Turčija

Petek, 20. 5. 2016, 15.21

7 let, 11 mesecev

Turški parlament odvzel imuniteto 138 poslancem

Turški parlament odvzel imuniteto 138 poslancem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Turški parlament | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški parlament je danes s potrebno dvotretjinsko večino izglasoval odpravo imunitete za več kot četrtino poslancev. Za predlog vladajoče islamsko konservativne Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je glasovalo 373 od 550 poslancev. Ukrep, ki zadeva 138 poslancev, je očitno uperjen predvsem proti članom prokurdske stranke HDP.

Prizadel bo poslance vseh štirih strank v parlamentu. Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu gre za 27 poslancev AKP, ki ima v parlamentu skupaj 317 stolčkov, 51 poslancev sredinske in največje opozicijske stranke CHP (skupaj 133 sedežev), devet poslancev desne stranke MHP (skupaj 40 sedežev), 50 iz prokurdske stranke HDP ter še nekaj nestrankarskih poslancev.

Ali to pomeni konec delovanja prokurdske stranke?

HDP ima v parlamentu 59 sedežev, danes izglasovana sporna sprememba ustave pa pomeni, da bi lahko bilo konec njenega delovanja v parlamentu. V stranki se bojijo, da bodo zdaj njihove poslance, na katere se nanašajo predvsem očitki o terorizmu, aretirali.

Ob imuniteto bosta tudi oba voditelja HDP Selahattin Demirtas in Figen Yüksekdag. Samo za Demirtasa je bilo vloženih 75 zahtev za odvzem imunitete.

Erdogan: Moji ljudje ne želijo videti krivih poslancev v parlamentu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan poslancem HDP očita, da so podaljšana roka prepovedane Kurdske delavske stranke, in je zato tudi pozival k odvzemu imunitete.

Poslancem iz drugih strank, ki bodo ob imuniteto, očitajo predvsem zlorabo položaja, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev parlamenta je danes Erdogan označil za zgodovinsko. "Moji ljudje ne želijo videti krivih poslancev v parlamentu, še posebej ne podpornikov separatističnih terorističnih organizacij," je dejal in imel pri tem očitno imel v mislih HDP.

Buren odziv: Turčija je laična in bo laična ostala!

Parlament v Ankari je sicer danes 138 poslancem, ki jim očitajo kazniva dejanja, imuniteto odvzel tako, da izglasoval omejeno spremembo ustave. Odločil je namreč, da 83. člen ustave, ki poslance v primeru kaznivega dejanja ščiti pred aretacijo, zaslišanjem, priporom ali napotitvijo pred sodnika, ne velja za 138 poslancev.

Pred glasovanjem je bilo v parlamentu danes burno. Poslanci CHP, ki je največja opozicijska stranka v državi, so namreč med razpravo protestno zapustili parlamentarno dvorano in ob tem skandirali: Turčija je laična in bo laična ostala, je poročala turška televizija CNN Türk.

"Ta odločitev je razlog za resno zaskrbljenost"

Evropska unija je do odločitve turškega parlamenta kritična. Kot sta v Bruslju poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini in komisar za pogajanja o širitvi Johannes Hahn, je odločitev "razlog za resno zaskrbljenost".

Kot sta poudarila, bi morala imuniteta veljati za vse poslance, njen odvzem pa bi moral potekati po preglednih kriterijih in bi ga morali utemeljiti za vsak primer posebej. Še posebej pa pri tem ne bi smela imeti nobene vloge politika, sta še poudarila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ne spreglejte