SiolNET. Novice Svet
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump ukinja Obamove ukrepe

0,98

termometer

Donald Trump, Barack Obama
Foto: Reuters

Administracija Donalda Trumpa pripravlja predlog ukinitve zdravstvene reforme prejšnjega predsednika Baracka Obame, že zdaj pa so ukinili Obamova navodila javnim šolam glede uporabe stranišč in slačilnic transseksualnih oseb.

Obamova vlada je maja lani javnim šolam in šolskim okrožjem naročila, naj omogočijo uporabo stranišč in slačilnic glede na spolno identiteto šolarjev, ne glede na spol, naveden v njihovem rojstnem listu. Zagovorniki pravic homoseksualcev, biseksualcev in transseksualcev trdijo, da so bila navodila potrebna, kajti zvezne države imajo različne zakone glede diskriminacije.

Konservativci nad ukrepom niso bili navdušeni, pritoževali pa so se tudi na primer starši deklic, ki se niso dobro počutile v slačilnici skupaj s fantom, ki se počuti kot dekle, pa še ni docela spremenil spola.

Pravila, ki jih je Trumpova administracija zdaj ukinila, v praksi niso nikoli veljala, saj jih je po tožbi 13 držav blokiral zvezni sodnik v Teksasu. Praktičnih posledic Trumpove odločitve tako niti ne bo.

V nekaj tednih predlog proračuna in nova zdravstvena reforma

Trump je včeraj napovedal, da že pripravlja predlog ukinitve Obamove zdravstvene reforme, ki ga bo objavil sredi marca. Hkrati napoveduje predlog nove reforme.

Prve ukrepe zoper Obamacare je Trump sprejel kmalu po prisegi - ukazal je zmanjšanje ekonomskega bremena reforme za posameznike, ukinil oglaševanje v okviru zdravstvenega zakona in prepovedal izvajanje novih regulativnih pravil.

Do sredine prihodnjega meseca bo Trump predstavil tudi svoj proračunski načrt, s katerim je napovedal zmanjšanje primanjkljaja ter hkrati več sredstev za vojsko, znižanje davkov in več sredstev za infrastrukturo.

Trump je sicer v dobrem mesecu po prisegi med drugim:
- zamrznil zaposlovanje v javni upravi,
- končal financiranje pomoči pri splavu po svetu,
- podpisal dokumente o nameravanem umiku ZDA od prostotrgovinskega sporazuma,
- odpravil prepoved nadaljevanja gradnje naftovodov na severu države,
- ukinil protikorupcijsko pravilo, da morajo naftna in rudarska podjetja prijaviti plačila tujim vladam. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin