Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 7. 2015,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija Janis Varufakis politiki

Torek, 7. 7. 2015, 16.56

8 let

Trenutki slave Janisa Varufakisa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po čem si bomo zapomnili Janisa Varufakisa, verjetno najbolj nekonvencionalnega evropskega politika?

Janis Varufakis je bil minister vsega nekaj mesecev, a v tem času je evropskim politikom dokazal, da ni nujno, da so politiki dolgočasni moški v oblekah. Številne ženske so raje gledale poročila, ker je bil nekdanji grški minister predvsem zelo postaven moški v oprijetih majicah, nikoli pa ni nosil kravate. V ponedeljek je odstopil in odšel v svojem slogu – odpeljal se je z motorjem.

Ko je bil grški finančni minister, je poskrbel za kar nekaj dogodkov in izjav, ki bi jih evropski politiki najraje izbrisali iz spomina. Številni kritiki ga opisujejo kot nastopača in narcisa, ki poleg vsega živi lagodno življenje na račun ženinega bogastva. Večini so šle v nos njegova groba neposrednost, politična naivnost, predvsem pa popolna nekompatibilnost z manirami evropskih politikov.

"Topel žarek radikalizma po hodnikih moči" Že aprila so se evropski pogajalci pritoževali nad njegovim načinom komunikacije, češ da je akademski in predvsem konfuzen. Varufakis je tedaj na svojem blogu, kjer je objavljenih največ njegovih bistroumnih zamisli, zapisal: "Združeni so v sovraštvu do mene in pozdravljam njihov gnev."

V svojih izjavah nikakor ni bil vljuden do posojilodajalcev. Trojko je že pred meseci označil za "komite, zgrajen na gnilih temeljih", tako da je bila njegova predreferendumska izjava, da gre za teroriste, le še nadgradnja retorike proti trojki. Na svojo razdiralno taktiko je bil celo ponosen, vsaj tako je zapisal na blogu, češ da "širijo topel žarek radikalizma na hodnikih moči".

V svojih izjavah je pogosto citiral pesnike, priljubljene nadaljevanke, recimo Hišo kart, pa tudi rock klasike. Za evroobmočje je, na primer, dejal, da je tako kot hotel California v pesmi Eaglesov: "Vsak hip se lahko odjavite, a nikakor ne morete oditi."

"Tisti grozni mali človek" Zato ni čudno, da so ga evropski politiki sprejeli hladno. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je celo dejal, da je žaljiv. Varufakis mu ni ostal dolžan in ga označil z enako besedo, o pogajanjih z njim pa dejal, da se "nista strinjala niti o tem, da se ne strinjata".

Neprizanesljiv je bil tudi do politikov, ki niso iz Evrope. O avstralskem premierju Johnu Howardu je tako zapisal, da je "tisti grozni mali človek".

Za vedno pa se bo v anale zapisal najhladnejši stisk rok, za katerega sta januarja po tiskovni konferenci poskrbela Varufakis in vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Ob tem mu je drugi v uho zašepetal, da je ravnokar ubil trojko. Grški nekonformist je ob tem le vzkliknil: "Vav!"

Ne spreglejte