SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švicarji proti omejitvam najvišjih plač

1

termometer

 | Foto:
Švicarji so na referendumu zavrnili omejitev najvišjih, predvsem menedžerskih plač na največ dvanajstkrat večjo vsoto od najnižje plače v podjetju, kažejo volilni izidi.

Omejitev najvišjih plač je predlagala "Pobuda 1:12". Kot je razvidno že iz imena, so predlagali, da bi lahko bila v prihodnosti najvišja plača v podjetju največ 12-krat višja od najnižje. Pobuda je brez težav zbrala 100.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma.

Poraz je bil pričakovan A zmaga na današnjem referendumu se ji je izmaknila. Kot kažejo rezultati, je namreč proti predlogu danes glasovalo 65,3 odstotka volivcev, večina v vseh 26 švicarskih kantonov. Poraz je bil pričakovan, je pa pobuda vendarle sprožila živahno razpravo v Švici.

Razburjenje na desnici in v gospodarstvu Na njene predloge so se posebej burno odzvali na politični desnici in v gospodarskih krogih. Švicarsko gospodarstvo je v kampanjo proti pobudi vložilo kar milijon švicarskih frankov in svarilo, da bi takšna omejitev prinesla zmanjšanje števila delovnih mest, poleg tega pa Švica ne bi bila več zanimiva za tuja podjetja.

Predsednik švicarskega združenja delodajalcev Hanspeter Vogt je tako danes pozdravil odločitev svojih sodržavljanov in dejal, da so bili rezultati pričakovani, potem ko so podjetja ljudem natančno razložila, kakšne posledice bi omejitve plač imele za švicarsko gospodarstvo.

Boja za pravičnost še ni konec David Roth, predsednik mladih socialistov, ki so avtorji pobude, je po drugi strani izrazil razočaranje nad rezultatom. Nasprotnikom pobude je očital, da so rezultat dosegli s kampanjo vzbujanja strahu pred domnevnimi gospodarskimi posledicami. Koordinator Pobude 1:12, socialdemokratski poslanec Cedric Wermuth, je dejal, da se kljub porazu pobude boj za plačno pravičnost nadaljuje, saj naslednje leto sledi referendum o uvedbi vsedržavne minimalne plače.

Vinjete ne bodo dražje Švicarji so sicer na referendumu glasovali tudi proti predlogu povišanja cene letne vinjete za osebne avtomobile za 150 odstotkov oziroma na 80 evrov, saj je predlog zavrnilo 60,5 odstotkov volivcev. Kljub temu pa bo morala Švica poskrbeti za izgradnjo in modernizacijo avtocestne mreže, so opozorili pri konservativni Švicarski ljudski stranki. Z 58,5 odstotka glasovi so volivci zavrnili tudi predlog o uvedbi davčnih olajšav za družine, ki otrok ne pošiljajo v vrtec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin