Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
6. 11. 2015,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Švedska begunci migranti prosilci za azil

Petek, 6. 11. 2015, 13.53

8 let

Švedska ne zmore več sprejemati beguncev

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Švedska beguncem, ki prihajajo v to državo, ne bo več zagotavljala nastanitve. Švedi tudi želijo, da druge članice EU, torej tudi Slovenija, sprejmejo del beguncev, ki so zdaj na Švedskem.

Švedska se je imela dolgo časa za nekakšno humanitarno velesilo. To je dokazovala s tem, da je imela zelo radodarno socialno politiko do beguncev oziroma prosilcev za azil. Ti so množično prihajali v to državo.

Rekorderka pri sprejemanju prosilcev za azil Švedska je med evropskimi državami rekorderka glede na to, koliko beguncev oziroma prosilcev za azil sprejme na število prebivalcev. Po podatkih Eurostata je lani v 9,6-milijonski Švedski za azil zaprosilo 81.180 ljudi.

Za primerjavo:

- v več kot 80-milijonski Nemčiji je lani za azil zaprosilo 202.645 ljudi, - v 65-milijonski Franciji je lani za azil zaprosilo 64.310 ljudi, - v Sloveniji je lani za azil zaprosilo 385 ljudi.

Poleg tega Švedska večini prosilcem azil na koncu tudi podeli. Lani je Švedska na prvi stopnji rešila 39.905 prošenj za azil, od tega azila niso podelili le 9.255 prosilcem. Poglejmo za primerjavo Francijo: tam so lani na prvi stopnji rešili 68.500 primerov, kar 53.685 prošenj za azil pa so zavrnili.

Humanitarna velesila na kolenih Letošnji migrantski val pa je Švedsko spravil na kolena. Samo do zdaj je azil zaprosilo 86 tisoč ljudi, do konca leta pa pričakujejo do 190 tisoč prosilcev za azil. Dnevno v to skandinavsko državo pride 1.500 prosilcev za azil.

Švedska, ki jo trenutno vodi manjšinska levosredinska koalicija pod vodstvom socialdemokrata Stefana Lövfena, je hitro drsela proti robu svojih zmogljivosti. Iz dneva v dan je vlada rotila lokalne oblasti, da zagotovijo več prostorov za begunce, med drugim športne dvorane, piše nemški časnik Die Welt.

Švedi vse bolj proti sprejemanju novih beguncev Toda Švedi so vse manj naklonjeni sprejemanju beguncev: protimigrantski Švedski demokrati so postali najbolj priljubljena stranka, vse več je bilo požigov stavb, ki so bile namenjene za azilne oziroma nastanitvene centre za begunce.

Tudi napad 21-letnega švedskega mladeniča na šolo v mestu Trollhättnu 22. oktobra letos je bil po trditvah švedske policije motiviran s sovraštvom proti priseljencem (šola je namreč v četrti, kjer prevladujejo priseljenci). Mladenič je umoril učitelja in učenca, dva učenca pa ranil.

Begunski pingpong med Švedsko in Nemčijo Švedska vlada je nato hotela kot nastanitvene centre za azilante oziroma begunce uporabljati stavbe v odročnih krajih na švedskem podeželju, kilometre daleč od mest in vasi. Temu pa so se uprli begunci oziroma prosilci za azil.

Težava za Švedsko je tudi, ker je Nemčija začela zaostrovati azilno zakonodajo, zaradi česar številni begunci, ki so zdaj v nastanitvenih centrih v Nemčiji, želijo na Švedsko. Samo v Rostocku na severu Nemčije naj bi bilo tako pet tisoč ljudi, ki so nezadovoljni z razmerami v Nemčiji in želijo na Švedsko.

Švedska kapitulacija Švedska vlada je zdaj pritisnila na zavoro. V četrtek zvečer je pred novinarje stopil švedski minister za priseljevanje Morgan Johansson in pojasnil, da švedska država beguncem oziroma prosilcem za azil ne bo več zagotavljala nastanitve. Novi begunci bodo imeli na voljo naslednjo izbiro:

- ali se vrnejo nazaj na Dansko in v Nemčijo - ali pa si sami najdejo bivališče na Švedskem.

Dosegli smo mejo svojih zmožnosti, je zatrdil minister, ki upa, da bo imela ta odločitev zaviralen učinek, torej, da migranti ne bodo več prihajali v takem številu v skandinavsko državo.

"Deportacije" beguncev iz Švedske v druge države? Poleg tega želi Švedska doseči, da bi del beguncev, ki so na Švedskem, prerazdelili med druge članice EU. Premier Lövfen je tako v sredo ostro napadel vzhodno- in srednjeevropske države, ki nočejo sprejemati muslimanskih beguncev.

To ni v skladu z evropskimi vrednotami, je prepričan Lövfen, ki pravi, da je Švedska dolgo časa na svoja ramena prevzela veliko odgovornosti v primerjavi z drugimi državami EU, zdaj pa je čas, da odgovornost prevzamejo tudi druge države.

Švedska vlada pred težko nalogo Švedska vlada ni navedla natančnega števila beguncev oziroma migrantov, ki naj bi jih iz Švedske preselili v druge države. Toda glede na to, da je blok držav, ki nasprotuje temu (višegrajske države, baltske države, Romunija …) dokaj močan, bo to zelo težko izvedljiva naloga.

Ne spreglejte