Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2008,
17.11

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2008, 17.11

8 let, 3 mesece

Sudan: Ubitih pet pripadnikov mirovne misije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V napadu iz zasede v severnem Darfurju je bilo ubitih pet pripadnikov skupne mirovne misije ZN in Afriške unije (UNAMID), 17 pa jih pogrešajo.

Pripadnike mirovnih enot je v torek med patruljo napadel velik konvoj oboroženih moških v 40 športnih večnamenskih vozilih. Poleg tega je bilo še 18 pripadnikov UNAMID ranjenih, deset njihovih vozil pa uničenih. Med ubitimi so bili trije iz Ruande, eden iz Gane in eden iz Ugande. UNAMID se sooča s kroničnim pomanjkanjem osebja in opreme Sile UNAMID, ki štejejo okoli 9000 vojakov in policistov, so formalno prevzele naloge od misije AU v sudanski pokrajini Darfur 31. decembra lani. Odobreno število njihovih članov je sicer 26.000, a se soočajo s kroničnim pomanjkanjem osebja in opreme ter z vse prej kot zadostnim sodelovanjem s strani sudanske vlade.

Mirovnim silam tudi ni uspelo prepričati ZDA in drugih vlad v dostavo jurišnih in transportnih helikopterjev ter letal za nadzor, pa tudi v okrepitev števila vojaških inženirjev in povečanje logistične podpore, ki jo misija potrebuje, če želi varno upravljati z odročno regijo Darfur na zahodu Sudana.

ZN: V Darfurju je varnost vse slabša Združeni narodi ob tem opozarjajo na vedno bolj razširjeno razbojništvo in slabšanje varnosti na omenjenem območju. Junija so bili po besedah predstavnikov misije napadeni štirje njihovi pripadniki, maja pa so napadalci ubili vojaka iz Ugande.

Ne spreglejte